Türk demokrasisinde iz bırakan tokat olayları

Güncelleme Tarihi:

Türk demokrasisinde iz bırakan tokat olayları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2004 10:36

Yakın tarihte, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün adının karıştığı olayda olduğu gibi, birçok milletvekilinin adının karıştığı "tokatlama" olayları yaşandı.

Haberin Devamı

UÇAKTA TOKAT İLK DEĞİL

Ensar Öğüt’ün adının karıştığı uçakta tokat olayı ilk değil. Daha önce 1995 yılının Ağustos ayında ANAP Ordu Milletvekili Şadi Pehlivanoğlu, yasa gereği silahını uçağa binerken teslim etmediği için hostesle tartıştı.

Serpil Yücedağ adlı hostes, milletvekilinin tokat attığını öne sürerek davacı olurken, Pehlivanoğlu, sadece hostesin ağzını kapadığını ileri sürdü. Pehlivanoğlu, yalan söylediği iddiasıyla hostes hakkında milyarlık tazminat davası da açtı.

Pehlivanoğlu, 1960’larda Meclis içinde TİP’li Çetin Altan’ı linç etmeye çalışan kadroda da yeralmıştı.

DİĞER OLAYLAR

1969 yılında Adalet Partisi’nden 15 milletvekilinin, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Çetin Altan’ı linç etme girişiminde bulunduğu tekme tokat dövdüğü, çiğnediği biliniyor. İzleyen yıllarda vekillerin sille ve tokatları birbirlerinin yüzünden eksik olmadı.

Haberin Devamı

1970’lerde CHP Milletvekili Celal Paydaş, AP Milletvekili Ali Elverdi’yi hastanelik etti. 12 Eylül’den sonra kurulan Meclis’te Halkçı Partili Mustafa Sarıgül ile ANAP’lı Nurhan Tekinel, Meclis’in en genç milletvekilleri olarak Başkanlık Divanı’na seçildiler.

Umut dolu, taze, genç bir başlangıcın simgesi olarak çevrelerine gülücükler dağıtarak Genel Kurul salonuna giren iki milletvekili daha açılış oturumunda sille tokat birbirlerine girerek 80’lerin demokrasisine sıkı bir başlangıç yaptılar.

1980’lerin Meclisi ANAP’lıların Halkçı Parti’den Yılmaz Çetin’i, 1990’larda ise dönemin SHP Milletvekili Kamer Genç’in vefat eden ANAP Milletvekili Yılmaz Hocaoğlu’nu odasında tekme tokat dövdüğü iddialarıyla sarsıldı.

TBMM’de her dönem, dayakçı ve sinirlerine hakim olamayan vekiller görüldü. Meclis’in yakın tarihinde iz bırakan, mağdur ve saldıranın hangisi olduğu çoğu zaman netliğe kavuşamayan, kimi zaman her iki tarafın da özürüyle kapanan, taraflarından birinin milletvekili olduğu tokatlama hadiselerinden basına yansıyanlar şöyle oldu:

"1994: DYP’nin Kütahya Milletvekili İsmail Karakuyu da basına bir tokat iddiasıyla geçti. Karakuyu’nun Kütahya’da bir kaymakamla itiş kakış yaşadığı basına yansıdı. Bir başka iddiaya göre, Karakuyu, bir köylünün kendisine içi para dolu bir zarfı vermeye kalkıştığı an bu kişiyi sille tokat dövdü.

Haberin Devamı

Mart 1994: Büyük Birlik Partisi Tokat Milletvekili Ahmet Özdemir’in bir tokat hadisesi basında yeraldı. Dayağı Tokat Devlet Hastanesi’nde bayan doktor Özge Aslan yedi.

Ekim 1994: Zamanın DYP Eskişehir Milletvekili İbrahim Yaşar Dedelek’in, 2 Eylül İlköğretim Okulu Müdürü Alaattin Özen’i dövdüğü iddia edildi. Dayağın okulun kantin işletmecisinin sözleşmesinin iptal edilmesi üzerine atıldığı öne sürüldü. Okul müdürü psikolojisi bozulduğu için 10 gün, aldığı darbelerden dolayı da fiziki hasar nedeniyle 5 gün rapor aldı. Dedelek okul müdürünün ayağının kaydığı ve düştüğünı öne sürdü.

Ekim 1998: TBMM’nin girişi Milli Egemenlik Parkı yanıdna yanlış yere park ettiği ileri sürülen eski FP Konya Milletvekili Abdullah Gencer, kendisini uyaran polis memuru Tuncay Kaya’yı sille tokat dövdü. Gencer’in elinden vatandaşlar tarafından zor kurtarılan Kaya, şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

Gencer arabasını çorba içmek için bıraktığı savunmasını yaparken "Tatsız bir kaç ifadede bulundu. Sonra da tatsız bir olay oldu maalesef. Öyle bir dövme yok. Ben sporcu adamım, dövdüm mü tam döverim kusura bakmayın. Keşke ‘Beyefendi siz anahtarı bana verin’ diyebilseydi. Ama o olgunluğu gösteremedi arkadaşımız maalesef. Çorbamızı da içemedik. Bu işin esprisi" dedi.

2000: DSP Kastamonu Milletvekili Hadi Dilekçi’nin Samsun Yolu kavşağında tartıştığı bayan polis Menekşe Balkan’ı dövdüğü iddia edildi. Hadi Dilekçi ’Susması için yanağına dokundum’ diyerek olayı reddetti. Tarafların karşılıklı özür dilemesiyle olay kapandı.

Haziran 2000: Antalya’da diskotekte görüntülenmek istenen ANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgedullah Seydaoğlu Akşam muhabiri Hakkı Sargın’ı tekme tokat dövdü. Sargın üç gün rapor aldı.

Haberin Devamı

1999-2003: MHP’li Cemal Enginyurt, gerek Meclis içinde gerek seçim yöresinde ya da Türkiye’nin herhangi bir yerinde sürekli olarak milletvekilleri ve sıradan vatandaşlarla kavgalarıyla haber oldu.

Nisan 2003: Meclis’te sarımsak dağıtmasıyla tanınan CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, partili arkadaşlarını yöneticilere ’yalakalık’ yapmakla suçlayınca, parti yöneticilerinden uyarı aldı.

Yıldırım parti yönetimine sertleşince sonradan CHP’den ayrılıp AKP’ye geçecek olan Ağrı Milletvekili Cemal Kaya tartışmaya müdahale etti. CHP Muş Milletvekili Mehmet Şerif Ertuğrul ile Mehmet Yıldırım’ın yumruklaşması iki vekil itilerek son anda engellenirken, Mehmet Yıldırım’ın silahını çekip ağzına mermi sürdüğü iddia edildi.

Haberin Devamı

Ağustos 2003: Isparta Tarım İl Müdürü Ramazan Nazlı, AKP’li vekiller M. Emin Bilgiç ve M. Sait Armağan tarafından silahla tehdit edildiği ve dövüldüğü iddiasıyla savcılığa başvurdu. Nazlı, ’5 gün iş göremez’ raporu da aldı.

İl Müdürünün iddiasına göre AKP’li vekiller, Köy Hizmetleri binasına toplantıya çağırdıkları Nazlı’nın kendi tayin dilekçesini imzalamasını istedi. Ret yanıtı alınca bürokrat vekiller tarafından öldüresiye dövüldü. Tam doğrulanamayan iddialara göre üçüncü bir AKP milletvekili işkenceyi seyretti, bürokratın atamayı imzalaması üzerine ’bırakın gitsin’ dedi.

Temmuz 2004: CHP kurultayında İzmir milletvekilleri Muharrem Toprak ile Vezir Akdemir yumruklaştı. Genel Merkez taraftarı olarak bilinen Akdemir muhalif Muharrem Toprak’ın kaşını patlattı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!