Türk balesi 50 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Türk balesi 50 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Temeli, İngiliz sanatçı Dame Ninette de Valois tarafından, 1947 yılında Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu'nda atılan Türk balesi, 50'nci yaşını kutluyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Türk balesinin yarım asırlık geçmişini gözler önüne sermek ve bale sanatını daha geniş kitlelere yaymak amacıyla bir dizi etkinlik düzenledi.

Bakırköy'deki Carousel Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin kuruluşunun ikinci yıl kutlamaları kapsamındaki etkinlikler, 22 Eylül'de Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu'ndaki (şimdiki adıyla Halil Vedat Fıratlı İlkokulu) törenle başlayacak.

Daha sonra da Carousel'de İDOB dansçıları Çeşmebaşı, Kuğu Gölü ve Spartaküs balelerinden bölümler sunacak.

Carousel Genel Müdürü Aydın Bilgin ve İDOB Genel Sanat Yönetmeni Yekta Kara, dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Alışveriş merkezlerinin sadece ticari birer müessese olmadığını söyleyen Aydın Bilgin ‘‘Bu tip büyük merkezler insanlara kültür sanatın ağırlıkta olduğu bir yaşam biçimini sunmayı amaç edinmelidir’’ dedi. ‘‘Balenin 50'nci yıl kutlamalarının sadece Atatürk Kültür Merkezi'nin dört duvarıyla sınırlı kalmasını istemiyoruz’’ diyen İDOB Genel Sanat Yönetmeni Yekta Kara da sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Böylece, baleyi sadece belli bir kesimin izlediği bir sanat dalı olmaktan çıkarıp, her yaş ve kesimden insanın, yaşamının bir parçası haline getirmeyi amaçlıyoruz.’’

Türk balesinin 50'nci yıl kutlamaları 27 Eylül'e kadar sürecek. İDOB sanatçılarının sunacağı Beyaz, Gel Beni Bul, Bayram Sabahı ve Taşikardi'nin yanısıra Yıldız Alpar Bale Okulu'nun küçük öğrencileri de iki gösteri yapacak.

Tenor Çağrı Köktekin'in napoliten aryalar resitali, Efdal Gülbudak'ın pandomim gösterisi, bas Burak Bilgili'nin yeraldığı Müzikallerden Seçmeler, Edward Aris'in akordeon dinletisi bir hafta süreyle İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Kutlamalar için kurulan özel bir sahnede yapılacak tüm gösteriler 14.00- 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!