Turizmin gurur zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Turizmin gurur zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin turizmde '1 milyon yatak kapasitesi, 25 milyon turist ve 15 milyar dolar' gelir hedefinin bir 'hülya olmaktan çıkıp gerçekçi bir hedef haline dönüştüğünü' söyledi.

Demirel, Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) 131 üye ülkeden 94'ü bakan düzeyinde olmak üzere toplam bin 300 delegenin katılımıyla İstanbul'da yapılan 12'nci Genel Kurul Toplantısı'nın açılışını yaptı. WTO (World Tourism Organization) Genel Sekreteri Francesco Frangialli'nin Türkiye ve Türk turizmine yaptığı coşkulu övgüler Demirel'i gururlandırırken, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu'nun açılışı şölene dönüştüren 'Anadolu İnançlarının Lirik Tarih Gösterisi' adlı muhteşem müzik sunumu da Cumhurbaşkanı'nın göğsünü kabarttı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından düzenlenen ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Yekta Kara ile Ali Taygun tarafından sahneye konan gösteri, Anadolu'nun 9 bin yıllık kültür zenginliğini müzik diliyle anlatırken delegeler tarafından ayakta alkışlandı.

DEMİREL'DEN DEDE EFENDİ

Klasik Batı Müziği'nden Adıyaman Halk Dansları'na, sema gösterisinden Verdi Operası'na kıvrak geçişle genel kurul salonunu coşturan gösterinden çok keyif aldığı gözlenen Demirel, İsmail Dede Efendi'nin 'Salat-ı Ümmiye' eserini İstanbul Devlet Opera Balesi Korosu eşliğinde seslendiren ve 'salavat' getiren sanatçı Ahmet Özhan'a huşu içinde eşlik etti. Demirel, açılış konuşmasında dünyanın dört bir yanından gelen turizmcilere Türkiye'nin bir hoşgörü medeniyeti olduğu mesajını verdi. Demirel, Türkiye'nin insanlar arasında daha güçlü bağların kurulmasına katkıda bulunma arzusunu vurgulayarak şöyle konuştu:

''Bu ulvi gayeye ulaşmak yönünde turizmden daha etkili bir yol olmadığına inanıyorum. Turizm, karşılıklı anlayış, hoşgörü ve diyaloğun kök salmasını mümkün kılmakta ve insanlar arasında öngörülen önyargı, şartlanma ve cehalet duvarlarını birer birer yıkmaktadır.''

Türkiye'nin turizme ve turizm yatırımlarına verdiği önemi anlatan Demirel delegelere, ''Biz, bizden önceki medeniyetlerin bize bıraktığı değerlerin, birikimlerin ve tarihi kalıntıların sadık bekçileriyiz. Gelin bu güzel ülkeyi, bu medeniyetler beşiğini görün'' dedi.

AVRUPA VE ASYA'NIN KRALİÇESİ

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın bir mesaj göndererek başarılar dilediği Genel Kurul'da konuşan WTO Genel Sekreteri Francesco Frangialli, Türkiye ve Türk konukseverliğine övgü yağdırdı. Frangialli, İstanbul'u överken de şair Lamartine'den alıntı yaparak, 'Avrupa ve Asya'nın kraliçesi' ifadesini kullandı. Frangialli, Atatürk Türkiyesi'nin Batı'yla bütünleşme ve dünyaya açılma sürecinde gösterdiği başarıları överken, 'Dünyada hangi şehir dünyaya açılmayı modern İstanbul'dan daha iyi simgeleyebilir' diye konuştu.

İspanya Turizm Bakanı Manuelh Fernandez Norniella da, Türkiye'ye en son 22 yıl önce geldiğini belirterek, ''Aradan geçen zaman içinde Türkiye, çok büyük gelişme kaydetmiş. Türkiye'yi geçen yıl sağladığı turizm geliri nedeniyle de tebrik ediyorum. Türkiye önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın sayılı turizm ülkelerinden biri olacak'' dedi. Toplantıda BM Çevre Programı Direktörü Elizabeth Dowdeswell ile Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Francesco Frangialli, işbirliği protokolü imzaladılar.

Dünya, İstanbul'a aktı

Dünya turizmcilerinin 12'nci Genel Kurul Toplantısı, dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı.Toplantıya katılan delegeler, tam bir Anadolu kültürü bombardımanına tutuldular. Klasik Batı Müziği, Adıyaman Halk Dansları, sema gösterisi, Verdi Operası'yla Anadolu mozaiğini yaşayan turizmciler, gösterileri ayakta alkışladılar.

Türk turizmi için prestij toplantısı

TURİZM, günümüzde hiçbir yavaşlama eğilimi göstermeden dünyanın en hızla büyüyen endüstrisi. Bu endüstrinin dünyanın dört bir yanındaki kamu ve özel kuruluş temsilcilerinin sektörün 21'inci Yüzyıl'da benimseyeceği politikaları belirlemek için İstanbul'u seçmesi, Türk turizminin son yıllarda dünyada kazandığı başarı ve saygınlığın somut bir ifadesi olarak değerlendiriliyor. Uluslararası turizm gelirleri, son 16 yılda yıllık ortalama yüzde 9 artarak geçen yıl 425 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'nin bu büyük pasta içindeki payı 6 milyar dolar gibi küçümsenmeyecek bir rakama ulaştı. Dünyada geçen yıl 595 milyon kişi turistik amaçlı olarak seyahat ederken, bunlardan 8.6 milyonu tatilleri için Türkiye'yi seçti.

Gazetecilere polis dayağı

Dünya Turizm Örgütü'nün toplantısını izlemek için dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ne gelen Kanal E Haber ekibi muhabirleri Sezgin Tanış, Ahmet Kaplan ve kameraman Mehmet Çalıklar, polisler tarafından dövüldü. Kameraları kırılan ekiptekiler, gözaltına alındı. Araçlarını park eden Kanal E muhabirleri, karşı yönden gelen bir otomobil tarafından sıkıştırıldı. Araçtakilere tepki gösteren muhabirler, polis oldukları sonradan öğrenilen bu kişiler ve etraftaki resmi kıyafetli polisler tarafından dövüldü. Bu arada, Cumhurbaşkanı Demirel'i izleyen özel bir TV kanalına ait aracın sürücüsü kontrolü kaybederek önce park halindeki bir kamyona, ardından Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi görevlilerini taşıyan araca, daha sonra da bariyerlere çarptı. Kazada, ölen ya da yaralanan olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!