Turizmciler güneşsiz hava tahminine isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Turizmciler güneşsiz hava tahminine isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 16:01

Belçikalı turizm şirketleri, güneşsiz yaz tahmini nedeniyle sahillerin boşalmasına neden olan bir meteoroloji şirketine karşı eşi benzeri görülmemiş bir hukuk savaşına girişiyor.

Haberin Devamı

Belçika'da meteoroloji alanında faaliyet gösteren özel bir şirketin güneşsiz yaz tahmini nedeniyle sahillerin boşalması üzerine turizmciler tazminat davasına hazırlanıyor.

Meteo Belgie adlı şirketin bazı gazetelerde manşet olan hava tahmin raporunda Temmuz ayında ve Ağustos'un ilk yarısında havanın genelde kapalı olacağı öngörüsü Belçikalıları Akdeniz ülkelerine yönlendirdi.

Rezervasyon iptalleri nedeniyle zor günler geçiren Belçika'nın 65 kilometrelik sahillerindeki oteller "bilimsel olmayan" hava tahminleriyle müşteri kaybettiren meteoroloji şirketine karşı yasal yollara başvuracaklarını belirtiyor.

"YAĞMUR GİBİ İPTAL EDİYORLAR"

Hollanda sınırına yakın sahil kasabası Knokke'nin turizm ofisinden Daniel De Spiegelaere, basına yaptığı açıklamada, "İptaller yağmur gibi. Otellerden sahildeki kiralık kulübelere kadar turizmle ilgili her şey olumsuz etkileniyor. Tahminlerin güvenilirlik oranının yüzde 50 olduğu küçük harflerle yazılıyor ama manşetler zaten zarar verdi" dedi.

Haberin Devamı

Knokke, Blankenberge, Oostende, Middelkerke ve Nieuwport gibi Belçika sahil kentleri yaz aylarında günlük ortalama 200 bin turisti ağırlıyor ve yıllık 2.8 milyar euro turizm geliri sağlıyor.

ŞİRKET KENDİNİ SAVUNDU

Suçlamaları reddeden Meteo Belgie yöneticisi Xavier Lizin, "Objektif faktörlere dayanarak mevsimsel trendler geliştiriyoruz. Bizce bu uzun vadeli tahminler yayımlanacak kadar güvenilir ama elbette üç günlük hava tahminleri kadar güvenilir olamaz. Özel sektör bizden bu tür taleplerde bulunuyor" şeklinde konuştu.

Lizin, 50 istasyondan aldıkları anlık bilgilere dayanarak "yarı profesyonel" meteoroloji tutkunlarıyla yaptıkları tüm tahminlerde mutlaka güvenilirlik oranına da yer verdiklerini belirtti.

Lizin, sezonluk tahminlerinde ilk ay yüzde 65-70, ikinci ve üçüncü ay yüzde 55-60 isabet oranına ulaştıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!