Turgut Özal anısına konferans

Güncelleme Tarihi:

Turgut Özal anısına konferans
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal anısına ABD başkenti Washington'da her yıl bir konferans düzenlenecek.

ABD'nin önemli araştırma kuruluşlarından Washington Enstitüsü, ‘‘Türk- Amerikan İlişkileri Üzerine Turgut Özal'ı Anma Konferansı’’ adı altında düzenlenecek konferansların her yıl 27 Ekim tarihinde yapılmasını kararlaştırdı. Geleneksel hale gelecek konferansın ilki bu yıl, ABD'nin önde gelen Türkiye uzmanlarından Profesör Bernard Lewis tarafından verilecek. Düzenlenecek törende Türkiye'yi Devlet Bakanı Işın Çelebi temsil edecek ve bir konuşma yapacak.

AMAÇ TÜRKİYE'YE İLGİ ÇEKMEK

Washington Enstitüsü'nün Genel Müdürü Dr.Robert Satloff, böyle bir konferansı kurumlaştırmaya neden karar verdiklerini şöyle açıkladı:

‘‘ABD'nin en önemli ama en az anlaşılan müttefiki Türkiye'ye daha fazla dikkat çekme arayışı içindeyiz. Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, Batı Avrupa, Balkanlar ve Rusya'daki Amerikan dış politika hedeflerinde dönüm noktasında ve çok önemli bir yerdedir. Aynı zamanda, kökten dincilik, terörizm, etnik ayrımcılık gibi, bölgenin başka yerlerinde ortaya çıkan tehditlerden en çok etkilenecek noktadadır. Türkiye inanılmaz olanakları ve sorunlarına rağmen Amerikan toplumu ve üst yöneticilerinden çok az ilgi görmektedir. Bunun düzelmesine yardımcı olmak istiyoruz. Her yıl önde gelen bir bilim adamı, devlet adamı ya da politikacının vereceği konferansın toplum ve medya ilgisini çekeceğini umuyoruz.’’

Neden Özal

Washington Enstitüsü'nün Genel Müdürü Dr.Robert Satloff, Türkiye'yi öne çıkarmak kadar Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a saygı görevini yerine getirmeyi amaçladıklarını belirterek şunları söyledi:

‘‘Özal, olağanüstü bir Batılı lider ve ABD'nin gerçek dostuydu. Özal gibi liderler, cesur, önsezili ve yaratıcı yönleriyle devamlı ve kalıcı etki yaratırlar ve anılmaya layıktırlar. Bu girişimimizle, Amerikalıların dostlarını unutmayacağı mesajını da vermek istiyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!