Türbeler yerle bir

Güncelleme Tarihi:

Türbeler yerle bir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 00:00

Batı Afrika ülkesi Mali’nin kuzeyini kontrol eden El Kaide bağlantılı aşırı dinci İslami militanlar, Timbuktu’daki türbelere karşı büyük bir yıkım başlattı. Ensar Din grubunun bu girişimi, Afganistan’da Taliban’ın Buda heykellerini topa tutmasını hatırlattı.

Haberin Devamı

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun tehlike altındaki kültür mirası ilan etmesinden dört gün sonra Mali’deki İslami militanlar, Timbuktu’da türbelere karşı büyük bir yıkım kampanyası başlattı.

Mart ayındaki darbenin ardından ülkenin çöllerle kaplı kuzeyini kontrol altında tutan Ensar Din’den Sözcü Sanda Ould Boumama, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Ensar Din, bugün Timbuktu’daki bütün türbeleri yıkacak. Hiçbir istisna söz konusu olmayacak” dedi. “333 Evliya Kenti” diye anılan Timbuktu, İslami öğretinin beşiklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de UNESCO, bölgedeki tarihi yapıları geçtiğimiz günlerde tehlikedeki dünya mirası diye kabul etmişti. Dünkü yıkımın UNESCO’nun bu kararına misilleme olduğu bildirildi.  Sözcü, “Allah birdir. Bunların dinde hepsi haramdır. Hepimiz Müslümanız. UNESCO da neymiş” diye tepki gösterdi. Görgü tanıklarına göre, ilk olarak Mayıs ayında El Kaide’nin saldırısına uğrayan 15’nci yüzyılda yaşamış bir ulu kişinin türbesi yıkıldı. Kalaşnikoflu adamlar, kazmalarla türbe ve mezarlığa saldırdı.

Haberin Devamı

Bir görgü tanığı, “Ben sizinle konuşurken, Ensar Din mensupları, Sidi Mahmud’un mozalesini yıktılar. Şimdi Sidi Muhtar’ın türbesini yıkmak üzereler. Herşeyi yıkacaklarını söylüyorlar” dedi. UNESCO, tarihi camileri, 16 mezarlık ve türbesi bulunan kenti 1988 yılında dünya mirası kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!