Türbana hızlı yasak

Güncelleme Tarihi:

Türbana hızlı yasak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tüm eğitim kurumlarında türban yasağı hızla uygulanmaya başladı. Üniversitelerin yanısıra lise öğrencileri de takibe alınacak. Yasağa uymayan öğrenciler önce ikna edilmeye çalışılacak, disiplin cezaları en son başvurulacak yol olacak.

Üniversiteler başta olmak üzere ilk ve ortaöğretim kurumları dahil her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumunda kesin uygulama kararı alınan türban yasağı başladı.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘‘Yumuşak bir tutum takınmak lazım’’ sözüyle esneklik istemesine karşın ‘‘Hukuk devletinde, vazgeçme yetkimiz yok’’ diye bayrak açan üniversiteler, uygulamaya hızlı girdi. Türban sorununun büyük boyutlarda ortaya çıktığı iki kurumdan İstanbul Üniversitesi, izleyeceği yolu ‘tavizsiz uygulama’ açıklamasıyla çizerken, Ankara Üniversitesi de, aynı yöntemi benimsediğini bildirdi.

TÜRBANLIYA YOKLAMA YOK

Ankara Üniversitesi Senatosu kararı, fakülte ve yüksekokul yönetimleri tarafından öğrencilere duyuruldu. Öğrenciler, ‘‘Aykırı giyim içinde derslere girmek isteyenlerin yoklamaları yapılmayacak’’ diye uyarıldı.

Özellikle Tıp Fakültesi'nde yaşanan türban sorunu için fakülteye bağlı tüm bina ve hastanelerin duvar ve kapılarına duyurular asıldı. ‘Fakülte Dekanlığı’ imzalı duyurularda, öğrencilerin uymaları gereken mevzuat ve kurallar anımsatılarak, yasağın önceki günden (14 Eylül) itibaren başladığı açıklandı. Duyuruda, mevzuat ve yönetmeliklere aykırı olan, kimliklerinin belirlenmesine engel oluşturan kıyafette derse girmek isteyen öğrencilerin yoklamalarının ‘kesinlikle’ yapılmayacağı bildirildi. Aykırı giyim içinde olan öğrencilere, teorik derslerin yanısıra uygulamalı ders yoklamalarında ‘yok’ yazılacakları, staja da alınmayacakları uyarısı yapıldı.

Duyuruda, Tıp Fakültesi ve hastanelerinden görev yapan 657 sayılı yasaya tabi doktor, hemşire ve memur çalışanların yanısıra hastabakacı, odacı ve diğer personel de uyarıldı. Tüm personelin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık-Kıyafet Yönetmeliği ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği hükümlerine uygun giyinmeleri istendi.

LİSELİYE TAKİP

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da, ilk ve orta dereceli okullarda görevli yönetici, öğretmen ve personelin yanısıra liseliyi de ‘türban’ takibine aldığı öğrenildi. Özellikle imam hatip liselerinde sorun olan türban konusunda öğrenciler, önce başlarını açmaları gerektiği yolunda ikna edilmeye çalışılacak. Rehberlik hizmetleri de en işlevsel biçimde devreye sokulacak. Öğrencilere, ‘hukuk devletinde kurum ve kuralların işleyiş biçiminden’ söz edilecek. Kuran dersleri dışında başını örtmekte ısrar eden öğrenci için disiplin kuralları devreye girecek. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği, bu tür öğrencilere ‘Uyarma’dan başlayarak sırasıyla ‘Mahrumiyet’ ve ‘Kınama’ cezaları verilmesini öngörüyor.

TEZGAHA GELMEYİZ

Ankara Milli Eğitim Müdürü Behçet Yavuz, ‘bazı çevrelerin tezgâhına gelmeyeceklerini’ belirterek, şunları söyledi:

‘‘Öğrenciye, devlet memurlarında olduğu gibi ‘Sizi okula almıyoruz' diyemezsiniz. Bazı çevreler, öğrenciler okula alınmasın, vukuat çıksın istiyorlar. Bu tezgâha gelmeyeceğiz. Öğrencileri ikna etmeye çalışıyoruz. İlk etapta, ‘çok genç olduklarını ve yanlış yapabileceklerini' söyleyeceğiz. Disiplin cezaları işlemleriyle ilgili tüm uyarılar bundan sonra kullanılacak. Çocukları sokağa atamayız, onlar bizim çocuklarımız.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!