Türban yasağı kayıtta başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Türban yasağı kayıtta başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

YÖK'ün, üniversitelerde, ‘Yeni öğretim yılında kesinlikle uygulanacak’ kararı aldığı türban yasağı, bugün öğrenci kayıtlarıyla birlikte başlıyor. ‘Başı ve boynu kapalı fotoğraf’ verecek adaylara kayıt yasağı koyan YÖK, türbana ‘sıkı kontrol’ getiriyor.

Üniversite kayıtları 11 Eylül'de sona erecek. Yeni öğrenci kayıtlarında, ÖSYM'nin üniversitelere gönderdiği, kazanan adayları gösteren ‘fotoğraflı sınav sonuç listeleri’ esas alınacak. Kayıtlar, belirlenen kurallar çerçevesinde ve bu listelerle karşılaştırılarak yapılacak.

FOTO DENETİM:

Üniversite sınavı başvurusunda, ‘Henüz öğrenci kimliği kazanmadıkları’ gerekçesiyle yalnız ‘tanınmayı zorlaştırmayacak fotoğraf’ isteyen YÖK, kayıtlarda ise kılavuzda duyurulanın aksi görüntüyü yansıtacak fotoğrafın ‘hiçbir biçimde kabul edilmemesini’ istedi.

Bu çerçevede, ÖSYM listesindeki fotoğrafı türbanlı bile olsa, kayıtta, ‘başı ve boynu açık göstermeyen ve son 6 ayda çekilmiş olmayan’ fotoğraf vermekte direnenlerin kaydı yapılmayacak. Bu tavırda ısrar edenlerin kaydı yapılmayacak ve sınavı kazanmış olsalar bile üniversitede okuma hakkını yitirecekler. Direnen, ancak kayıt hakkını kaybetmemek için istenilen fotoğrafı verenler ise yakın takibe alınacak.

ÜNİVERSİTE İÇİNDE TAKİP:

Fotoğraflı sınav sonuç listeleri, öğrencilerin üniversite yaşamı boyunca da geçerli olacak. Sınava başvuru ve üniversiteye kayıt sırasında kurala uygun fotoğraf verdiği halde, daha sonra farklı giyim tarzını benimsediği saptanan öğrencilerin karşılaştırması da bu listelerden yapılacak.

Kılık-kıyafetle ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilen kararlarla oluşan hukuki mevzuata aykırı giyimi benimseyerek, bu tür giyimi savunmak için yapılan eylemlere katılan öğrenciler de üniversite-fakülte-okul yönetimleri ve öğretim görevlileri tarafından izlenecek. Böylece, liseden başı kapalı gelip, üniversitede kılık-kıyafetle ilgili mevzuata, ‘kayıt haklarını yitirmemek için uyanların’ yanısıra, mevzuata karşı sonradan tavır geliştiren öğrenciler mercek altında tutulacak. Bu incelemeler, üniversite öğrencisinin türban takmasının ardındaki nedenlerin açığa çıkmasına da ışık tutacak. Çıkabilecek sorunların çözümü için öğrenciler ve aileleriyle diyalog kurulacak. Kayıtlarda başlayacak diyalog, öğretim yılı içinde de sıklaştırılacak.

Bu arada, Başbakanlık Sivil Çalışma Grubu'nun (SÇG), geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda aldığı, ‘Kıyafetle ilgili mevzuat ve Yüksek Yargı Organları kararları, ilköğretimden yükseköğretime bütün okul ve kurumlarda, kesinlikle uygulanacak’ kararı uyarınca, türban yasağı eski öğrencileri de kapsayacak.

Eski öğrencilerden de kayıt yenileme sırasında ‘Üniversite Öğrenci Kimliği’ ve ‘Öğrenci Pasosu’ için, baş ve boynu açık gösteren, son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf istenecek. Fotoğrafı vermeyen öğrencilerin kayıtları yenilenmeyecek. Üniversitelere binalarına, idarenin istediği fotoğrafın yer alacağı kimliği taşımayan hiçbir öğrenci alınmayacak. Kimlik fotoğrafındaki çağdaş görüntü içinde olmayanlar da ders ve sınavlara giremeyecekler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!