Türban tasfiyesi

Güncelleme Tarihi:

Türban tasfiyesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

YÖK Gülen'in okulunu kapattı

Tüm uyarılara rağmen türban yasağına uyulmayan Fatih Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, 2000 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan çıkarıldı. Öğrenci alımı da bu yıldan itibaren durduruldu.

YÖK, Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla tanınan Fatih Üniversitesi'nde ‘Türban Operasyonu’ yaptı. Uyarılara karşın türban yasağına uyulmayan Hemşirelik Yüksekokulu, 2000 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan çıkarıldı. Öğrenci alımı bu yıldan itibaren durdulan okulda eğitim mevcut öğrencileri mezun edinceye kadar sürecek. Ankara'da Ahmet Örs Hastanesi bünyesinde bulunan Hemşirelik Yüksekokulu 1996'dan bu yana faaliyet gösteriyordu. Eğitim süresi 4 yıl olan okula kız öğrenciler ‘burslu’ statüde alınıyordu. YÖK, geçen yıl 20 burslu öğrenci kontenjanı verilen okul için, ‘Bu programa kayıt olacak öğrenciler, uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği ‘üniforma'yı giymek zorundadır' açıklamasını kılavuza koymuştu. YÖK, 1996'da kurulan, ancak hiç öğrencisi bulunmayan Tıp Fakültesi'ne öğrenci alımını ise bu yıl da yasakladı. Hemşirelik Yüksekokulu gibi Ahmet Örs Hastanesi'nde açılmak istenen Tıp Fakültesi'ni 2000 ÖSS Kılavuzu'na koymayan YÖK, üniversitenin kontenjanları artırma talebini de reddetti. Üniversite kontenjanlarında düşme başladı. Kılavuzdan çıkarılan Hemşirelik Yüksekokulu dahil lisans programlarının kontenjanları toplam 76 azaltıldı. 1999 ÖSS'ye göre toplam 770 öğrencinin yerleştirildiği lisans programlarının kontenjanı bu yıl 694'e düştü. Lisans programlarına 1998 ÖSYS sonuçlarına göre ise 955 öğrenci alınmıştı.

ÜNİVERSİTE DE KAPANABİLİR

Fatih Üniversitesi'nin meslek yüksekokullarındaki toplam 425 öğrencilik kontenjan 15 öğrencilik artırılırken, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan grafik bölümü kontenjanı geçen yılki gibi 30 ile sınırlandırıldı. Meslek yüksekokullarındaki programlarda ‘burslu' kontenjanlar tümüyle kaldırıldı. Halen özellikle Fakülte Hastanesi ve Hemşirelik Yüksekokulu'nda türban yasağının uygulanması konusunda büyük sorunlar yaşanan Üniversite'de, geçen yıl başlatılan denetimlerin, gelecek yıl artarak sürdürüleceği bildirildi. Buna göre, eğitim-öğretim sırasında Atatürk ilke ve inkilaplarına karşı bir tutum belirlenmesi ve bu durumun uyarıya rağmen sürdürüldüğünün tespit edilmesi halinde, Fatih Üniversitesi'nin ‘Tamamen faaliyetten alıkonulması' ve kapatılması gündeme gelecek.

Karaçarşaf altında bıçak

Adana Adliyesi'ndeki bir cinayet davasına bıçakla girmek isteyen kara çarşaflı Meryem Yıldırım gözaltına alındı. Kara çarşafıyla gittiği Adliye'de dikkatleri üzerine çeken 26 yaşındaki Meryem Yıldırım'ın erkek tuvaletine girip çıkması, koridorlarda hızlı şekilde yürümesi polislerde şüphe yarattı. Kadın polisler tarafından yakalanan kara çarşaflı kadının yapılan üst aramasında çarşafının altından bir bıçak çıktı. Kara çarşaflı kadının girdiği tuvalette yapılan aramada ise herhangi birşeye rastlanmadı. Bir yakınının cinayet davası için Adliye'ye geldiğini söyleyen kara çarşaflı kadın Adliye Karakolu'nda bir saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!