Tüpte ekonomi faciaya davetiye

Güncelleme Tarihi:

Tüpte ekonomi faciaya davetiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 10:44

Ekonomik kriz nedeniyle mutfak tüplerini değiştirmek yerine, daha ucuza mal etmek için tüplere LPG otogaz dolum tesislerinde gaz doldurulmaya başlandı. LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurulan mutfak tüpleri, hava ayarı yapılmadığı için patlamaya hazır bomba gibi.

Haberin Devamı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum Şube Başkanı Abdullah Değer, bazı vatandaşların mutfak ocaklarında ve şofbenlerde kullandıkları 12 kilogramlık mutfak tüplerine kaçak olarak LPG otogaz istasyonlarında gaz doldurduklarını, bunun da faciaya davetiye olduğunu söyledi.

Mutfak tüpüne araçlarda kullanılan tüpün doldurulmasını isteyenlerin de, dolduran istasyonda çalışanların da bilinçsizce hareket ettiklerine dikkati çeken Değer, bu kişilerin çok büyük bir faciaya neden olabileceklerinden, faciadan da sorumlu tutulacaklarından haberdar olmadıklarını kaydetti.

Otogazla doldurulmuş bir tüpün patlaması sonucu çok büyük maddi hasarın meydana geleceğini ifade eden Değer, şunları söyledi:

``Mutfak tüpünün bir apartmanda patlaması birçok kişinin ölmesi yada yaralanmasına neden olabilir. Kaçak olmasına rağmen tüpün otogazla doldurulmasını talep eden vatandaşın bu isteğini yerine getiren istasyonlar çıkabiliyor. Bu ihmalde hem vatandaş maddi yönden kar ediyor hem de otogaz satan istasyon kar ediyor. Yani alan da satan da memnun. Her istasyonda bir memur görevlendirerek kontrol altında tutmak mümkün değil. Ancak, bu dolum sadece insanların sorumluluk bilinciyle hareket etmesiyle önlenebilir.``

Haberin Devamı

HAVA AYARI YAPILMIYOR

Tüpgaz dolum tesislerinde kontrol altında ve garantili olarak doldurulan mutfak tüplerinin çok iyi denetim altında üretildiğini ifade eden Değer, ``12 kilogramlık mutfak tüplerine dolum tesislerinde1 kilogram oranında da havagazı doldurulup, ince ayar yapılıyor ama 12kilogramlık bir tüpe, otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduruluyor. İnce ayar yapılarak patlaması önen tüpün böylece güvenliliği ortadan kaldırılmış oluyor. Otogaz ile tüp gazın alev almahız ve özelliklerinin ayarlanması da gerekmektedir. Birkaç kişinin yaptığı ihmal nedeniyle başka masum insanların ölmesi de söz konusu. Mutfak tüplerinin, otogaz istasyonunda doldurulduğunu duyan ve görenler insanlık adına suç duyurusunda bulunmalıdırlar`` diye konuştu.

7 MÄ°LYON UÄžRUNA...

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğünü anımsatan Değer, vatandaşların yaşamlarındaki tüm masraflarında tasarrufa yöneldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Mutfak tüpünü 17 milyon liraya değiştirmeye gücü yetmeyen dar gelirli vatandaşların da olduğuna dikkati çeken Değer, şöyle devam etti:

``12 kilogramlık mutfak tüpünün deÄŸiÅŸtirilmesi 17 milyon lira, otogaz istasyonundaki gazdan 13 kilogram doldurulması da 10 milyon liraya denk geliyor. YaÅŸanan ekonomik kriz nedeniyle 7 milyon lira karetmek isteyen vatandaÅŸlar, evlerine birer bomba yerleÅŸtiriyor. Aylık 7milyon lira kar uÄŸruna böyle bir ihmale gerek yoktur. Birçok gereksiz harcama kalemlerinden yapılabilecek küçük bir tasarruf, 7 milyon liradan daha fazla kar saÄŸlayacaktır.``Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!