Tüpraş’ın reformer ünitesi hizmete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş’ın reformer ünitesi hizmete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 14:03

Tüpraş’ın İzmit rafinerisinde AB standardında kükürtsüz motorin ile yüksek oktanlı benzin üretimi gerçekleştiren "Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi", Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de katıldığı bir törenle açıldı

Yeni ünitenin devreye girmesi ile birlikte AB standartı olan 50 ppm'nin altında 10 ppm (Tonda 10 gram kükürt) motorin üretimine başlandı. Ünitenin devreye girmesi ile birlikte Tüpraş’ın düşük kükürtlü motorin üretme kapasitesi yılda 2.5 milyon ton, benzin üretim kapasitesi ise 1 milyon ton artış oldu. 109 milyon doları dış kredi olmak üzere toplam 390 milyon dolara mal olan ünitede kullanılan yeni teknoloji ile düşük kükürt içerikli, daha temiz ve çevreci motorin ile daha yüksek oktanlı benzin üretimi sağlanacak.

Açılış töreninde konuşan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, petrolün dünyada günlük 85 milyon varil tüketim ile hala en değerli enerji kaynağı olduğunu belirterek bundan sonrada önemini sürdüreceğini vurguladı. Türkiye’de Avrupa piyasalarındı olduğu gibi motorinin ağırlık kazandığını ifade eden Erkut “Ülkemizde de 1 Temmuz 2008 itibari ile Euro 4, 1 Ocak 2009 itibari ile de Euro 5 standartlarına geçilecektir. Bugünlerin bizleri onurlandıran bu tören ile İzmit rafinerimizin tüm dizel üretiminin Euro 5 standartlarına yükselten ünitemizi açmış olacağız” dedi.

Erkut Tüpraş’ın özelleştirme sonrasında güçlü yatırımlarla yoluna devam ettiğini dile getirerek Tüpraş’ın 2006 yılında 24.6 milyon ton üretim yüzde 94.9 kapasite kullanımı, 26.1 milyon ton satış ile tüm zamanlara ait rekor sonuçlara ulaştığını kaydetti. Sürdürülebilir gelişmenin ancak ve ancak çevre bilinci ile gelişebileceğini işaret eden Erkut söz konusu ünite ile motorinde düşük kükürt ile daha temiz yakıt, benzide yüksek oktanla yüksek kapasite kullanımı hedeflediklerini belirtti.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da bugün Türkiye’de olduğu gibi dünyada önemli konunun enerji talebinin karşılanması olduğunu dikkat çekerek “Türkiye’nin lojistik avantajlarından yararlanmak, küresel gücünü artırmak ve ekonomik büyümesini sürdürülebilmesi için enerji alanında yoğun bir yatırım sürecine girmesi beklenirken, topluluğumuzda bu alanda en güçlü oyunculardan biri olmayı hedeflemektedir” dedi. Tüpraş’ın yalnızca Koç topluluğunun değil kazandırdığı vergi ve fon ödemeleriyle devlet içinde büyük önem taşıdığına vurgu yaparak Tüpraş’ın toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına sağlandığını altını çizdi.

BAKAN GÜLER'İN KONUŞMASI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise enerji sektöründe çevre dostu bir yatırıma imza attıkları için Koç Grubuna teşekkürlerini iletti. Yeni faaliyete geçecek olan ünitenin Türk ekonomisine yılda 1 milyar dolar katkısı olacağını ifade eden Güler “Ama bu tesisin sağlığa ve çevreye katkısına paha biçilemez. Türk sanayinde Koç’un koçluk görevi var. Bunun devam ettirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi. Hükümet olarak enerji sektörünün liberalize ettiklerini ve yeni yatırımların önünü açtıklarını vurgulayan Güler, önümüzdeki dönemde elektrik üretiminde rüzgar ve güneş enerjisine büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

İspanya Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez de la Pena da projenin gerçekleşmesinde ana yüklenici görevi alan İspanyol Tecnicas Reunidas ile Alarko-Akfen konsorsiyumuna tebriklerini sundu. İspanya ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Pena “İspanya Türkiye’nin çok candan ve yakın dostudur. İspanya’da Türkiye gibi uzun zaman terörizmle yaşadı. Türkiye’nin terörle mücadelesinde yanındayız” dedi. Peha Türkiye’nin AB üyeliğini de desteklediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından Enerji Bakanı Gülar ve beraberindeki heyet İzmit rafinerisi içinde kurulan Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesini gezdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!