Tunceli'de faciayı kablodaki kopukluk önledi

Güncelleme Tarihi:

Tuncelide faciayı kablodaki kopukluk önledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 13:42

TUNCELİ merkeze 2 kilometre uzaklıktaki Dinar Deresi mevkisinde dün 7 askerin yaralanmasıyla sonuçlanan askeri konvoya saldırının ardından olay yerine giden askerlerin büyük bir faciadan kıl payı kurtulduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN  İLK GÖRÜNTÜLER

AYNI SALDIRIYI DİYARBAKIR'DA POLİSE YAPMIŞLARDI



Teröristlerin olay yerine 3 plastik bidon içerisinde 100 kilo bomba yerleştirdikleri, saldırıdan sonra bölgeye intikal eden 2 askeri aracın da saatlerce 100 kilo bombanın üzerinde durduğu ortaya çıktı. Teröristlerin, bombanın elle patlatılması için döşedikleri 50 metrelik kabloda oluşan kopukluk nedeniyle bombayı patlatamadıkları belirlendi. Bulunan bombalar uzmanlarca imha edildi.

Askeri konvoya saldırının ardından Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı ile 4'üncü Komando Tugay Komutanlığı ve Tunceli Emniyet Müdürlüğü Özel Harakat Şube Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda zırhlı araç takviye olarak olay yerine kaydırıldı. Olayın yaşandığı viyadüğün iki tarafı güvenlik çemberine alındıktan sonra Aktuluk Köyü yönüne bakan boş alanda da 2 BTR tipi zırhlı araç yerleştirilip güvenlik önlemi alındı. Aynı anda bölgeye 2 jammer donanımlı sinyal engelleyici araç da getirildi. 2 BTR tipi zırhlı araçlardan biri bombanın tam üzerinde durdu, diğeri ise yanında bekletildi.

KABLODAKİ KOPUKLUK KURTARDI

Konvoya saldırı olayının yaşandığı saat 12.30’dan hemen sonra bölgeye giden zırhlı araçlar saat 19’00'a kadar viyadük kenarındaki bombanın üzerinde bekledi. Bölgede yapılan incelemeler sonucu zırhlı aracın bulunduğu yerde bomba olduğu tespit edildi. Bomba uzmanı ekiplerin yaptığı inceleme sonucu, askeri birliklerin jammer kullandığını bilen terövxristlerin, bu kez işi sağlama almak için 50 metre uzunluğunda kabloyu kayaların kenarında gizleyerek uzattıkları belirlendi. Bomba düzeneğine bağlanan iki ayrı kablonun uçlarının birbirine değdirilerek elle patlatılması düşünülen bombanın, kablolarından birinde kopukluk oluştuğu için patlatılamadığı ortaya çıktı. 50 metrelik kablo üzerinde yapılan inceleme sonucu bombanın uzaktan kumandalı olmadığı ve elle patlatılmak üzere ayarlandığı ancak kablodaki kopukluk nedeniyle büyük facianın önlendiği anlaşıldı. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı bomba imha uzmanları bölgeye giderek 3 ayrı bidon içine yerleştirilmiş palstik patlayıcı ile güçlendirilen amonyom nitrat ve mazot kullanılarak hazırlanan bombayı etkisiz hale getirdi.
Saldırı sonrası olay yerine giden DHA muhabiri de tesadüfen bombanın bulunduğu yeri ve üzerinde duran 2 zırhlı aracı görüntüledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!