Tunceli, normale döndü

Güncelleme Tarihi:

Tunceli, normale döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 15:03

Tunceli'de protesto gösterileriyle tadı kaçan 2'nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali sakin bitti. Tunceli Valisi Mustafa Erkal ise çıkan olaylardan HADEP'in sorumlu olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Tunceli'de geçen cuma günü 6 bin kişinin protesto gösterileriyle başlayan 2'nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nin son günü sakin geçti. Kutu Deresi kıyısında toplanan binlerce kişi, gerginlikten uzak, gönüllerince eğlendi.

Festivalde iki gün üstüste yaşanan gerginlik, üçüncü gün olan yerini eğlenceye bıraktı. Bugün sabah erken saatlerden itibaren binlerce kişi Erzincan karayolu üzerinde bulunan mesire bölgesi Kutu Deresi'ne akın etti. Kutu Deresi ve Dereova Şelalesi etrafında piknik yapan binlerce kişi, gönüllerince eğlenip stres attı. Piknik alanlarında coşan Tuncelililer, davul- zurna eşliğinde halay çekti. Sazlar çalındı, Türkçe ve Kürtçe türküler yankılandı. Piknik alanında sıcakta bunalan kızlı- erkekli gençler ise Kutu Deresi'ne girerek serinledi.

Tunceli'de yapılan 2'nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nde yaşanan olaylarla ilgili Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'na bilgi veren Vali Mustafa Erkal, HADEP'i suçladı. Vali Erkal, "Olayların büyümesinde HADEP'in payı vardır. HADEP festivali kendisine mal etmek istedi" dedi.

Elazığ'daki incelemeleri sonrası helikopterle Tunceli'ye geçen Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Vali Mustafa Erkal'ı makamında ziyaret edip ilin sorunları ile ilgili brifing aldı. 2'nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nde yaşananlarla ilgili Bakan Çakmakoğlu'na bilgi veren Vali Erkal, olayların diğer illerden kent merkezine gelen 'bozuk zihniyetli' kişiler tarafından çıkartıldığını ileri sürdü. Vali Erkal, şunları söyledi:
"2'nci Munzur Kültür ve Doğa Şenlikleri ilk gün öğle saatlerine kadar çok sakin ve huzurlu bir ortamda devam ediyordu. Ancak değişik illerden Tunceli'ye gelen bozuk zihniyetli kişiler, kentteki huzur ortamını bozmak için değişik yalanlar uydurarak, valiliğin festivali iptal ettirdiği söylentisini yayarak provokatif bir ortam hazırlamaya çalıştı. Akşam saatlerinde verilen konser sırasında, çarşı merkezinde sayıları 500'ü bulan kalabalık, çevredeki vatandaşların da katılımıyla eylem yapmaya çalıştı. Güvenlik güçlerimiz sağduyulu davranıp, çevredeki masum insanlara zarar gelmemesi için çaba harcadı. Ancak bu grubun içindeki bazı kişiler, konserin yapıldığı stada giderken tatsız olaylara neden oldular ve birçok güvenlik görevlisi arkadaşımız yaralandı."

VALİ HADEP'İ SUÇLADI

Vali Erkal, yaşanan olaylardan HADEP'i sorumlu tutarak, "Olayların bu boyuta gelmesinde HADEP'in payı vardır. HADEP, programı kendisine mal etmek istedi. Festivali kendisi yapıyormuş gibi göstermek amacıyla, programın altına, 'Ssayın Genel Başkanımız Murat Bozlak 2001 tarihinde festivalimize katılacaktır' notunu düşerek programı bütün birimlerine ve birçok kişiye dağıtmış. HADEP'in bu tutumu olaylara büyük ölçüde etken olmuştur" diye konuştu.

Brifingden sonra kısa bir konuşma yapan Bakan Çakmakoğlu, bölgeye hükümet adına ziyarete geldiğini belirtti. Çakmakoğlu, "Gördüklerimi ve sorunları Başbakan'a götüreceğim, sorunlarla yakından ilgileneceğiz" dedi.

Bakan Çakmakoğlu, daha sonra İl Güvenlik Komutanı Tümgeneral Dursun Bak'ı makamında ziyaret edip bir süre görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!