Tüm illerde ve Tekirdağ'da bayram namazı saat kaçta kılınacak? Tüm İllerin bayram namazı saati

Güncelleme Tarihi:

Tüm illerde ve Tekirdağda bayram namazı saat kaçta kılınacak Tüm İllerin bayram namazı saati
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2019 00:53

Tekirdağ bayram namazı saati, 'Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır' Hadis-i Şerif’inde yer alan ibadeti yerine getirmek isteyen vatandaşların sorguladığı hususlar arasında yer aldı. Diyanet’in tüm illerde olduğu gibi Tekirdağ için de yayımladığı bayram namazı saati, günün aranan konusu oldu. Peki, Tekirdağ'da bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm iller ve Tekirdağ bayram namazı saati...

Haberin Devamı

Bayram namazı saatleri, Tekirdağ ve diğer illerde araştırılan konu olmaya başladı. Tekirdağ'da bayram namazı saat kaçta kılınacak sorusuna net bir cevap almak isteyen birçok vatandaş, internet üzerinden Diyanet'in yayımladığı bilgileri sorgulamaya başladı. İşte, tüm illerin ve Tekirdağ'ın bayram namazı saati hakkında bazı bilgiler...

Ramazan Bayramı namazı Tekirdağ'da 06.19'da kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, diğer illerdeki bayram namazı saatlerini öğrenmek için aşağıdaki haberden yararlanabilirsiniz.

BAYRAMIN DİNİ HÜKMÜ

İslâm dininde ramazan ve kurban olmak üzere iki bayram vardır. Arapça’da îdü’l-fıtr ve îdü’l-adhâ şeklinde adlandırılan her iki bayram da hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Esasen ramazan orucu ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren müminler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama ramazan bayramı veya bayramdan önce fitre (fıtır sadakası) verildiği için fıtır bayramı denilmiştir.

Haberin Devamı

Türkiye’de bazı çevrelerde muhtemelen bayramda şeker, lokum ve tatlı ikramı şeklinde öteden beri var olan gelenekten dolayı buna şeker bayramı da denilmektedir. Ancak Hz. Peygamber’in uygun olmayan bazı isimleri değiştirmesi ve özellikle dinî terim ve kavramların muhafazası konusunda hassasiyet göstermesi, bu şekilde bir adlandırmanın doğru olmayacağını göstermektedir.

Hicrî takvimin son ayı olan zilhiccenin onunda başlayan ve dört gün devam eden kurban bayramı ise bu günlerde kurban kesildiği için bu adla anılmıştır. Hac ibadeti hicretin 9. yılında farz kılınmakla birlikte kurban kesilmesi ve kurban bayramı namazı, oruç ibadeti ve ramazan bayramı gibi hicretin 2. yılında teşrî‘ kılınmıştır. Ramazan bayramında müminler bir önceki ayı ibadetle geçirmenin ve Allah’ın rahmetine nâil olma ümidinin sevincini taşırlar.

Kurban bayramı ise Hz. İbrâhim’in oğlu İsmâil’i kurban etmek istemesi ve İsmâil’in de buna razı olması, nihayet Allah’a karşı gösterilen büyük sadakatin karşılığı olarak hayvan kurban edilmesinin hâtırasını taşımakta ve müminler bu günlerde kurban kesmek suretiyle bu iki peygamberin Allah’a karşı verdikleri başarılı imtihanın sevincini yaşamaktadırlar.

Haberin Devamı

Özellikle hacca gidenler ifa ettikleri hac ibadeti sırasında bu hâtıraları diğerleriyle de takviye ederek kurban bayramının sevincini daha büyük bir heyecanla tadarlar. Ayrıca bu iki bayramın, İslâm toplumunun eski dönemlerin izlerinden arınması ve müstakil bir kimliğe bürünmesinde de rol oynadığını söylemek gerekir.

Nitekim Medine’ye hicret ettikten sonra, bura sakinlerinin İran’dan alınma Nevruz ve Mihricân bayramlarını kutladıklarını gören Hz. Peygamber, “Allah sizin için o iki günü daha hayırlı iki günle, kurban ve ramazan bayramlarıyla değiştirmiştir” (Müsned, III, 103, 235, 250; Ebû Dâvûd, “?alât”, 245; Nesâî, “?alâtü’l-?îdeyn”, 1) meâlindeki hadisiyle İran menşeli bu iki bayramın kutlanmasını yasaklamıştır.

BAKMADAN GEÇME!