TÜLOMSAŞ, ABD ile 2,7 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzaladı

Güncelleme Tarihi:

TÜLOMSAŞ, ABD ile 2,7 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzaladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 09:47

Eskişehir'deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Amerika Birleşik Devletleri'ne ihraç edilmek üzere 50 adet lokomotif şasisi siparişi aldı.

Haberin Devamı

2,7 milyon dolarlık siparişin anlaşması, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da katıldığı törende imzalandı.
TÜLOMSAŞ toplantı salonunda düzenlenen imza törenine, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vali Kadir Çalışıcı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, General Motors (GM) firması Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü James Shaeffer katıldı.

Törende konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin ihracatını 95 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. TÜLOMSAŞ'ın 2,7 milyon dolarlık anlaşmasının küçümsenmeyecek miktarda olduğunu kaydeden Unkıtan şöyle konuştu:
“3 milyon doların lafı olur mu?’ diyebilirsiniz. GM ile anlaşma fevkalede doğru bir yol. Buldun işte GM'yi birlikte yapın gitsin. Özel sektör mantığı bu. Herkesi tebrik ediyorum. Bundan sonra inanıyorum ki, buradan komple bir lokomotif göndereceğiz. Türkiye'nin kendine özgü bir yapısı var. Bu da Türk işçi ve mühendisinin yaptığı üründe, hata payının sıfır olması. Hata payı ne kadar az olursa, o kadar çok satarsınız. Yeni bir sanayi yeniden doğuyor. Hep vardı, ama dünyada rekabet eden bir sanayi doğuyor. Burası lokomotif sanayinin lokomotifi olsun. Devletçi anlayış geride kaldı. Özel sektör kafasıyla hareket edin. Demiryolları yapıldığından beri bakım görmemiş. Şimdi inanılmaz projelere imza atıyoruz.”

Haberin Devamı

General Motors Bölge Müdürü James Shaeffer de TÜLOMSAŞ ile işbirliği yapmaktan dolayı memnun olduklarını belirtti. Shaeffer, “TÜLOMSAŞ'ın dünyada birçok yere satış yapabilecek kapasitede olduğunu biliyorum. Bazı parçaları değil, komple lokomotif üretmek ve pazarlamak için işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğimiz artarak devam ediyor. Yaptığı işten zevk alan bir ekiple çalışmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da ,demiryollarının AKP hükümeti döneminde atağa geçtiğini söyledi. Karaman, " Adapazarı’nda hızlı tren fabrikası kuruyoruz. Demiryolları artık kar eden ve vergi alınabilecek duruma geldi. Demiryolları Türkiye'de bir ihracat sektörü olma yolunda ilerliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, aldıkları 2.7 milyon dolarlık siparişi 2 yıl içerisinde teslim edeceklerini belirtti. Genel Müdür Avcı, ilk kez ABD'ye ihracat gerçekleştireceklerini ifade ederek şunları kaydetti:
“TÜLOMSAŞ, tarihinde ilk kez ABD'ye ihracat yapıyor. Bir ilk olan bu ihracat şirketimiz için milat özelliği taşıması bakımından da kaydedilmelidir. Böylece şirketimizin bir dünya markası olmasına yönelik olarak yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başlamıştır. Bilindiği gibi bu çalışmalarımızın nihai hedefi, dünya lokomotif pazarlarında söz sahibi olmaktır. Ayrıca bu başarımız, şehrimizin ve bölgemizin demiryolu araçları üretim merkezi olması yönündeki hedefimize yaklaştığımızı göstermesi bakımından da büyük önem arz etmektedir. Şirketimiz, Kore, Tayland, Mısır, Tayvan, İran, Cezayir, Fas, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan, Almanya gibi ülkelere teklifler vermektedir. 2008 yılında, Irak Demiryolları için de 5 adet ‘DH 7000 B tipi’ Flame Proof manevra lokomotifi imal edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!