TÜKODER'den 'bu yıl hacca gitmeyin' çaÄŸrısı

Güncelleme Tarihi:

TÜKODERden bu yıl hacca gitmeyin çağrısı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 10:53

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, Suudi Arabistan`da Osmanlı eserlerinin yok edilmesine karşı, Türk insanının tüketici bilinciyle hareket etmesini önererek, "Bu yıl hacca kimse gitmesin" dedi.

Haberin Devamı

Tonguç, Suudi Arabistan yönetiminin, Cidde, Mekke ve Taif`teki cumbalı Osmanlı evlerini yıktırmasının, Ecyad Kalesi ile Türk şehitliğinin bir bölümünün harabeye döndürmesinin, kültür mirasını yok etmek olduğunu söyledi.

MEMUR-SEN: Ä°PTAL EDÄ°LSÄ°N
Memur-Sen, Suudi Arabistan`daki Ecyad Kalesi`nin yıkılmasını protesto etmek amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı`ndan, bu yıl yapılacak hac organizasyonunu iptal etmesini istedi. Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu, yaptığı yazılı açıklamada, Mekke`deki Ecyad Kalesi`nin yıkılmasının ve Kabe`deki Osmanlı revaklarının yıkılmaya çalışılmasının, kültürel varlığa indirilen bir darbe olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan yönetimini tarihe ve kültüre saygılı olmaya çağırdıklarını belirten Uğurlu, "Diyanet İşleri Başkanlığı`nı, bu yıl yapılacak olan hac organizasyonunu iptal ederek, Suud yönetimini protesto etmeye davet ediyoruz" dedi.

Kültür mirasında, önemli olanın, etkin kimlik, ırk veya kavim olmadığını anlatan Tonguç, "Suudi Arabistan`da Türk-Osmanlı eserlerinin yanı sıra insanlığın ortak tarih ve mirası kazınıyor" dedi. Türkiye`nin buna karşı ciddi yaptırımlar uygulaması gerektiÄŸini kaydeden Tonguç, ÅŸunları söyledi:Â

Haberin Devamı

"Kral Fahd`a karşı tüketici bilincini kullanalım. Türk insanı, her yıl bu ülkeye milyarlarca lira bırakıyor. Her yıl Hac farizası için 60-70 bin, Umre için de bir o kadar insanımız o topraklara gidiyor. Günlerce orada kalıyor, yiyor, içiyor, geziyor. Dönüşte de yanlarına bir çok eşya alarak, o ülkenin ekonomisine önemli bir katkı yapıyor. Türkiye`den önemli bir döviz çıkıyor. Tüm bunları yapan biziminsanımız, hac farizasını yerine getirirken, kendi atalarının eserlerinden mahrum bırakılıyor. Bu da ayıplı hizmete giriyor..."

Tonguç, Türk insanının yapılanlara karşı tepki göstermek amacıyla,hac farizası için bir kenara ayırdığı para ile Türkiye`ye eÄŸitim, saÄŸlık tesisi kazandırmasının daha sevap olacağına inandığını da söyledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!