TÜBİTAK'ın korkutucu raporu

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAKın korkutucu raporu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Reha Demirağ, evinin yanındaki baz istasyonundan endişe ederek TÜBİTAK'a ölçüm yaptırdı. Sonuç endişe verici: Bağdat Caddesi'nde bir insan en fazla 2 saat 45 dakika durabilir, bundan sonrası sağlığa zararlı.

Reha Demirdağ çevresinde çok fazla baz istasyonu olan bir bölgede oturuyor. TÜBİTAK'a başvurarak oturduğu evin ne kadar mikrodalgaya maruz kaldığını ölçtürmüş. Elde ettiği sonuçları şöyle aktarıyor: ‘‘Bağdat Caddesi üzerinde en fazla 2 saat 45 dakika durulabileceğini, caddenin bir arka sokağındaki bir binanın terasında ise en fazla 10 saat 30 dakika kalınabileceğini, bundan sonrasının insan sağlığı açısından zararlı olabileceğini gördük.'' Demirdağ'la TÜBİTAK'a yaptırdığı araştırma hakkında konuştuk.

Sokağınızdaki baz istasyonunu denetlemeye nasıl karar verdiniz?

1.5 ay önce evimizin bulunduğu sokağın köşesine bir baz istasyonu konunca harekete geçtik. Önce Ankara TÜBİTAK'la ilişkiye geçtik. Buradan aldığımız bilgilerle Gebze TÜBİTAK'ı aradık, gelip iki ayrı noktada ölçüm yaptılar. Birincisi Bağdat Caddesi üzerinde, ikincisi de oturduğumuz binanın en üst katında. Basında çıkan haberlerden yüzde yüz emin değildim, TÜBİTAK'ın verdiği rapor neticesinde bunun çok zararlı olduğuna emin oldum. Oturduğumuz sokakta bir imza kampanyası başlattım. 400'e yakın imza topladık. Bu imzaları Caddebostan Muhtarlığı'na, Kadıköy Belediyesi'ne ve Kaymakamlığa iletmeyi planlıyoruz.

Oturduğunuz yere yakın kaç baz istasyonu var?

200 metre içinde tespit ettiğim 8-9 baz istasyonu var. Aralarında çok az mesafe var. Bağdat Caddesi, Erenköy, Caddebostan hem işyeri ve konut, hem sokaktan geçen insanların çok olduğu bir semt.

Ölçümü yapılan baz istasyonu nerede?

Şerafettin Sokak'la Bağdat Caddesi'nin kesiştiği noktadaki Erenköy Apartmanı'nın bahçesindeki baz istasyonunda ilk ölçüm yapıldı. Bir de yine aynı sokakta Mustafa Topçuoğlu Apartmanı'nda genel bir ölçüm yaptırdık. Oradaki ölçümde ise burada en fazla 10.5 saat kalınabileceği ortaya çıkıyor. Düşünün bir baz istasyonunun yanında en fazla 2.5 saat kalmanız gerekirken siz orada bütün gününüzü geçiriyorsunuz.

200 milyona mal oldu

TÜBİTAK araştırma sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?

TÜBİTAK bir şey demiyor aslında. Çünkü Ulaştırma Bakanlığı'nın genelgesi gelmiş. Bunun dışına çıkamıyorlar. Fakat yapmış oldukları incelemelerde çıkan sonuçların AB'nin tespit ettiği 42 W/m değerinin çok üzerinde olduğunu söylediler. Şimdi bu sonuçları bir tıp ya da nükleer uzmanına incelettirmeyi düşünüyorum.

Bu çalışma size ne kadara mal oldu?

Tek bir noktada yapılacak ölçüm 200 milyon lira artı KDV'ye mal oluyor. Ben sadece iki haftalık bir araştırmayla bu bilgileri edindim. Yetkililerin söylediği 'baz istasyonları ancak evdeki elektronik araçlar kadar zararlıdır' sözü son derece yanlış. Baz istasyonları frekans olarak elektronik eşyalarla aynı frekansta çalışıyor ama birinin saniyedeki frekans sayısı 5 bin ise diğerininki 50 bin. Zaten zararlı olan da bu.

Genelgede zaman unutulmuş

Bakanlıkların birbiriyle çelişen hükümler taşıyan genelgeler nedeniyle baz istasyonları konusuyla ilgilenen herkes neredeyse uzman haline geldi. Demirdağ da Ulaştırma Bakanlığı'nın yayınladığı son genelgedeki bir eksiğe dikkat çekiyor; ‘‘AB standartlarında değer '42 wat/metre x 6 dakika', fakat yayınlanan genelgede değer sadece 42 wat/metre olarak belirtiliyor. Zaman verilmiyor. O zaman da ölçüm tablosu çok farklılaşıyor ve sağlıklı bir sonuç elde edilmesi mümkün olmuyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!