TÜBİTAK’ta uçtan uca güvenlik

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK’ta uçtan uca güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 00:34

Kriptolu telefonların dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra harekete geçen TÜBİTAK ‘güvenlik’ için destek programı açtı. Parasal teşvik de sağlanacak projelerle akıllı mobil cihazlar aracılığıyla erişilen, elektronik ortamda sunulan servislerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili, “Uçların nereye gittiğini araştırıyoruz” açıklamasının ardından TÜBİTAK harekete geçti. Devletin zirvesine ait kriptolu telefonların dinlenilmesiyle ilgili soruşturmanın merkezinde bulunan TÜBİTAK, ‘mobil iletişim teknolojilerinde güvenlik’ için destek programı açtı. Proje çağrısında “Akıllı mobil cihazlar aracılığıyla erişilen ve elektronik ortamda sunulan e-devlet, sağlık, bilgilendirme ve bulut bilişim gibi servislerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışması için farklı güvenlik seviyelerine sahip ağları destekleyen sistemlerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” denildi. Projeyle akıllı mobil cihazlar aracılığıyla erişilen, elektronik ortamda sunulan servislerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışması amaçlanıyor. Bu çerçevede elektronik ortamda sunulan servislerin güvenlik ihtiyaçlarına uygun versiyonlarının geliştirilmesi için araştırmacılara destek verilecek.

MADDİ TEŞVİK SAĞLANACAK
Akıllı cihazlardaki donanımsal güvenlik açıklarının ve oluşturdukları risklerin tespit edilmesine yönelik mekanizma yapanlara; bilgi güvenliğinin kritik olduğu durumlar için akıllı terminalin kendisini ve donanım bileşenlerini güvenlik kriterlerine uygun olarak tasarlayanlara; uçtan uca veri güvenliğini sağlayacak kriptografik algoritma geliştirenlere; kriptografik algoritma ve protokoller kullanılarak uçtan uca veri güvenliği, kullanıcı doğrulamasını sağlayan projelere parasal teşvikler sağlanacak. Proje kapsamında uygulamaların uzaktan anahtar, sertifikasyon ve konfigürasyon sistemini geliştiren araştırmacılar da desteklenecek. Bu çerçevede akıllı cihazlarda kullanılan mobil işletim sistemlerinin güvenli versiyonlarının geliştirilmesi ve var olan açık kaynak kodlu mobil işletim sistemlerinin güvenli hale getirilmesi de amaçlanıyor.

TEHDİTLERİ BULMA DESTEĞİ
Akıllı cihazlarda kötücül yazılımlara ve haberleşme ağından gelebilecek tehditlere karşı güvenlik mekanizmalarının geliştirilmesiyle haberleşme ağındaki trafik yoğunluğunun veya davranış değişikliğinin gözlenmesi sonucu ağdan gelebilecek tehditlerin tespit edilmesine yönelik mekanizmaların geliştirilmesi de destek kapsamında yer alacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!