TTK’nın ‘Kartal’ı tam Türk değil

Güncelleme Tarihi:

TTK’nın ‘Kartal’ı tam Türk değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2013 01:53

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu’nun kartallı logosu değiştiriliyor.

Haberin Devamı

TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, “Kartal motifli logo Türkleri tam anlamıyla yansıtmıyordu. Kartal özellikle Bizans’ı temsil eder, 83’üncü yaşa yeni logoyla girmeye hazırlanıyoruz” dedi. Kurumun eski başkanı MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise “Değişiklik mahkemeden döner. Ay-yıldızı da Göktürklerden geliyor diye kaldıracaklar mı?” yanıtını verdi.

TÜRK Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü’nün, “TTK’nın kartal motifli logosu Türklerden ziyade Bizans’ı yansıtıyor ve bu nedenle değişmesi gerekiyor” açıklamasına, kurumun eski başkanı, MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’ndan yanıt geldi. Halaçoğlu, “Değiştirirlerse yanlış yaparlar. Kartal logosu Selçuklu dönemini temsil eder. O zaman, ay yıldızı da Göktürkler’den geliyor diye kaldıracaklar mı?” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKLERİ TEMSİL ETMİYOR

Başkan Hülagü, dün Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, 1931’de kurulan TTK’nın 83’üncü yaşına yeni logosuyla girmeye hazırlandığını belirterek, özetle şunları söyledi: “Kartal motifli logo Türkleri tam anlamıyla yansıtmıyordu. Kartal Türklerde yalnızca Selçuklu döneminde kullanıldı. Bunun dışında kartal özellikle Bizans’ı temsil eder. Ayrıca Almanya, ABD gibi pek çok ülkenin de simgesi, ama Türklerin değil. Türkiye’nin çağdaş yüzüne daha yakışacak ve Türkleri daha iyi ifade edecek bir logo arayışına girdik.”

MAHKEMEDEN DÖNER

TTK’nin kurulduğu 1931’den beri bütün dosyaların üzerinde bu amblemin kullanıldığını belirten Halaçoğlu, Hülagü’nün açıklamalarına, şu yanıtı verdi: “Atatürk, Türk Tarih Kurumu’nu kurduğunda, ‘Türklerin tarihi sadece Osmanlı ve Selçuklular’dan ibaret değildir. Tarih boyunca ne zaman bir Türk devleti yıkılsa yeni bir Türk devleti kurulmuştur’ vurgusu yapmıştır. Bu Türk devletlerinin sembolleri de günümüze kadar hep devam etmiştir. TTK’nın bugünkü logosu Atatürk zamanında konan ve Selçuklular’ı temsil eden çift başlı kartaldır. Eğer logoyu değiştirirlerse yanlış olur, sıkıntı meydana gelir. Değiştirebileceklerini sanmıyorum. Değişiklik yaparlarsa da yanlışlık mahkemeden geri döner. Mesela ay yıldız da Göktürkler’den geliyor. Göktürk paralarının üzerinde olan bir sembol. O zaman onu da mı kaldırmamız lazım?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!