TTB: Cezaevi kanunu hekimliÄŸe müdahale

Güncelleme Tarihi:

TTB: Cezaevi kanunu hekimliğe müdahale
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 14:00

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Meclis gündemindeki cezaevi kanununun, "politik saiklerle, bilim dışı yaklaşımlarla tıp mesleğini ve bilimi sınırlandırmayı esas aldığını" ve 'açlık grevi' konusundaki uluslararası yaklaşımlara aykırı olduğunu savundu.

Haberin Devamı

TTB Merkez Konseyi`nden yapılan yazılı açıklamada, açlık grevinin sebepleri ve sonuçları açısından sadece tıbbi bir süreç olmadığı ve sorunun çözümünde tıp dışı aktörlerin birincil sorumlu oldukları vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

``Türk Ceza Kanunu ile Hapishane ve Tevkifhanelerin İdaresi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, hekimlik uygulaması için olmazsa olmaz koşul olan bağımsız mesleki uygulamayı bırakın güvence altına almayı, bütünüyle politik saiklerle, bilim dışı yaklaşımlarla tıp mesleğini ve bilimi sınırlandırmayı esas almaktadır.

Hekimlik temel felsefesine mutlak aykırı olan açlık grevleri son derece trajik bir durumdur. Ancak hekimler için kendilerine bakımları için başvuran kişilere yaklaşım ve tıp uygulamaları, hangi kurum ve koşulda olursa olsun farklılık göstermez. Bu nedenle, açlık grevcisine yaklaşım hekim-hasta ilişkisi çerçevesinde olmak durumundadır.

Haberin Devamı

Genel gerekçesinde çeşitli ülke deneyimlerini ve Avrupa Konseyi tavsiyelerini büyük ölçüde tahrif eden, tasarı maddeleri ve gerekçelerinde anlaşılmaz cümleler kurarak karmaşalara yol açması kaçınılmaz olan söz konusu tasarı, bu biçimiyle yasalaşmamak durumundadır.``

Açıklamada, Adalet Bakanlığı`nın hazırladığı kanun tasarısıyla hekimlik mesleği uygulamalarına müdahale etmek istediği iddia edildi.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!