Tsunami nedir? Tsunami nasıl oluşur?

Güncelleme Tarihi:

Tsunami nedir Tsunami nasıl oluşur
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 03, 2018 14:34

Tsunami nedeniyle dünyanın pek çok yerinde binlerce insan zarar görüyor. Denizaltındaki depremlerin tsunamiye yol açtığı teorisi ilk kez Yunan tarihçisi Thucydides, tarafından, Peleponnes Savaşı'nın Tarihi kitabında öne sürülmüştü. Peki, Tsunami nedir? Tsunami nasıl oluşur?

Haberin Devamı

Tsunaminin sebebi genelde denizaltında gerçekleÅŸen depremlerdir.ÂTsunami okyanus ya da denizlerin tabanında oluÅŸan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara baÄŸlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluÅŸan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder.

TSUNAMÄ° NASIL OLUÅžUR?

Tsunami tek bir dalgadan oluşmaz, bir dalgalar serisidir. Büyük bir tsunamide bu dalga serisi bir saatten uzun bir süre için devam edebilir ve bu dalgaların şiddeti ve büyüklüğünün gittikçe azalacağı garanti edilemez.

TSUNAMÄ° TAHMÄ°N EDÄ°LÄ°R MÄ°?

Tsunamiyi önceden tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Eğer kıyılardaki sular aniden çekilirse, birkaç dakika önceden uyarı yapmak mümkün olabilir. Bu da dalgalar arasındaki boşluğun kıyıya, dalganın tepe noktasından önce varacağı durumlarda mümkündür.

BAKMADAN GEÇME!