TSK'dan Atatürk'ün el yazısıyla yanıt

Güncelleme Tarihi:

TSKdan Atatürkün el yazısıyla yanıt
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2009 13:31

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un İstanbul'daki konuşmasında yer verdiği, Atatürk'ün “Türk Milleti” tanımına ilişkin yorumlar hakkında, “Bu tanımdan 'Türkiyelilik' gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmanın konuyu saptırmak anlamına geleceği” belirtildi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Prof. Dr. Afet İnan'ın “Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları” kitabında Atatürk'ün kendi el yazısıyla ifade ettiği “Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” tanımına yer verildi.

Bilgi notunda şunlar kaydedildi:

“Türk milleti tanımını Mustafa Kemal Atatürk kendi el yazısı ile yazmıştır. Bu tanım, Prof. Dr. Afet İnan tarafından yazılan 'Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları' kitabının ilk sayfasında da yer almaktadır.

Tanımın ana amacı 'Türk milleti' tanımının yapılması ve bu tanımın, kavramın etnik ve dini temellere dayanmadığının açıkça ifade edilmesidir. Tanım içindeki 'Türkiye Halkı' terimi de Atatürk tarafından bu nedenle kullanılmıştır.

Bu tanımdan 'Türkiyelilik' gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak; hem Atatürk'ün 'Türk Milleti' tanımını niçin yaptığını hem de 'ulus devlet' kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmak demektir. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz.”
 

Haberin Devamı

TSKdan Atatürkün el yazısıyla yanıt

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!