TSK, planını hükümete sundu

Güncelleme Tarihi:

TSK, planını hükümete sundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 16:19

Genelkurmay Başkanlığı, Afganistan'a asker gönderme konusunda hazırladığı iki alternatifli planını hükümete sundu.

Haberin Devamı

GÃœVENLÄ°K ZÄ°RVESÄ° BAÅžLADI

Başbakanlık'ta Avrupa Ordusu'nun ve Afganistan'a asker gönderme konularının ele alındığı bir güvenlik zirvesi başladı.

BaÅŸbakan Ecevit`in baÅŸkanlığındaÂ
BaÅŸbakanlık Merkez Binası`nda saat 17.05`de baÅŸlayan toplantıya, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hüseyin KıvrıkoÄŸlu, DışiÅŸleri Bakanı Ä°smail Cem, DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı UÄŸur Ziyal ile bazı dışiÅŸleri bürokratları katıldı.Â

Hükümetin isteğine göre yürürlüğe girecek planlardan ilkinde 1050 ikincisinde 800 kişilik bir kuvvetin Afganistan'a gönderilmesi öngörülüyor.

Birliğin görev yeri olarak, Mezar-ı Şerif, Kabil ve Celalabad gösteriliyor. Afganistan'da iki karargah oluşturulacağı ve Birleşmiş Milletler çatısındaki ana karargah ve iç terörizmle mücadele üssü olarak adlandırılan bu birimlerde Türk askerlerinin görev alacağı öğrenildi.

Afgan grupların Bonn'da toplanmasının ardından Türk askerinin Afganistan'a gidişi konusunda daha net değerlendirilmeler yapılmaya başlandı. Genelkurmay Başkanlığı hükümete iki seçenekli bir plan sundu.

Birinci seçenek 800 kişilik bir birlikten oluşuyor. Bu birliğin görev yerleri, Mezar-ı Şerif , Kabil ve Celalabad olacak.

İkinci seçenek 1050 kişilik bir birlik içeriyor ve görev yeri Kabil olacak. Birliğin görev tanımı ise, personel güvenliği koruyucu tedbirler, insani yardım çalışmaları ve polis kuvvetlerinin eğitimini kapsıyor. Birlikte, eğitim, istihkam, levazım ve inşaat unsurları yeralıyor.

Türk birliğinin gidiş tarihini önümüzdeki hafta netleşmesi bekleniyor. Ancak birliğin Afganistan'a ulaşması 2 aylık bir süreyi alacak. Uzun mesafe ve zırhlı araçların da götürülmesi bölgeye ulaşımın uzun sürmesine neden olacak. Türk birliğinin görevleri konusunda yapılan değerlendirmeler de hem insani yardım hem de terörle mücadele var.

BİRLİĞİN GÖREVLERİ

 Kabil'de BM çatısı altında ortak karargah kullanılacak. Bu karargahta türk subaylar olacak. Planlama ve icra kararları burada alınacak.

 Kandahar yakınlarında şu an ABD askerlerinin ele geçirdiği havaalanı  'İç Terörrizmle Mücadele Üssü' olacak. Yaklaşık 16 kişilik 7 veya 8 türk timi burada görev yapacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!