Truva Hazinesi Moskova'da kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Truva Hazinesi Moskovada kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın, Kızılordu'nun İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya ve müttefik ülkelerden ele geçirdiği savaş ganimetlerini iade etmeyeceği bildirildi. Bu muhteşem hazinenin içinde Türkiye'nin iadesini istediği Truva Hazineleri de bulunuyor.

İtar Tass ajansının haberine göre, Rusya Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararda, ‘Bu ülkeler, İkinci Dünya Savaşı sırasında uğradıkları zararın tazmini amacıyla, Rusya tarafından el konulan sanat eserlerinin iadesini isteyemeyeceklerdir’ denildi.

Rus Anayasa Mahkemesi, buna karşın, bundan önce aldığı kararda, Kızılordu tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'da ele geçirilen ganimetin millileştirilmesinin anayasaya aykırı olduğunu bildirmişti.

KIZILORDU’NUN GANİMETİ

Buna karşın Rus Anayasa Mahkemesi, bu yasanın tümünün anayasaya aykırı olup olmadığını belirtmezken, savaş sırasında Almanya'nın düşmanı olan ülkelerin Kızılordu tarafından el konulan ganimetleri geri isteyebilecekleri kaydedildi.

Rus Anayasa Mahkemesi Başkanı Marat Baglay, Fransa, Belçika ve Hollanda'nın, Alman ordusu tarafından ele geçirilen, daha sonra Kızılordu'nun nereden geldiğini bilmeden el koyduğu ganimetleri geri isteyebileceklerini söyledi.

Rus parlamentosunun 1997 yılında kabul ettiği kararla, Kızılordu tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında ele geçirilen yaklaşık 200 bin sanat eserinden oluşan bir hazine ulusallaştırılmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!