Truva Atı hayali mi

Güncelleme Tarihi:

Truva Atı hayali mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2004 13:40

Truva Atı'nın şekli ile ilgili geçmişten bugüne herhangi bir belge ve bilgi bulunmadığı, Truva'da sergilenen ve Troy filminde kullanılan tahta atların hayal gücü ile üretildiği öğrenildi. Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürü Nurten Sevinç, o dönemde heykel ve resim sanatının bilinmediğini yapıyan araştırmalar sonucunda Truva'daki tahta atın ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Sevinç: "Truva Savaşları'nın geçtiği dönemde heykel ve resim sanatı bilinmiyordu.  Savaşlardan 500 yıl sonra, oyma ve resim döneminde yapılan çanak çömlekler ve surlar üzerinde yapılan araştırmaların sonucu, hayal gücü de katılarak Truva'daki Tahta At ortaya çıktı" dedi.
 
Truva'yı ziyaret edenlerin sık sık, Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği savaşın simgesi olan tahta atı sormaları üzerine, Kültür Bakanlığı 1973 yılında bir proje hazırladığını sözlerine ekleyen Sevinç şunları söyledi: "Bu projenin uygulanması için Heykeltıraş İzzet Senemoğlu görevlendirildi. Senemoğlu, aylarca Truva içinde araştırmalar yaptı. Ancak Tahta At ile ilgili bir bilgiye ulaşamayınca, 12.5 metre yüksekliği olan Truva Surları'nı baz alıp, hayalinde canlandırdığı Truva Atı'nı yapmaya başladı. Yapım aşamasında atın şekli, savaşı simgelemesi kadar estetik olması amacıyla sık sık değişikliğe uğradı. Sonunda, savaşçıların saklandığı tahmin edilen gövde kısmı oda haline getirildi. Bu odaya çıkmak için atın bacakları arasına bir merdiven ve karnının alt kısmına kapak yapıldı. Truva Atı'nın yapımı için Kazdağları'ndan getirtilen çam kerestesi kullanıldı. At, 1975 yılında ziyarete açıldı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!