Trump'la görüşme: Virgül değil nokta olacak

Güncelleme Tarihi:

Trumpla görüşme: Virgül değil nokta olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 21:44

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la yapacağı ilk yüz yüze görüşme için “Bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır. Biz terör örgütünü ABD’nin yanına yakıştıramıyoruz. Aynı şeyi Putin’e de söyledim, Rusya’ya da yakıştıramıyoruz” dedi. Çin ve ABD’yi kapsayan ziyaretleri öncesi Esenboğa Havalimanı’nda soruları yanıtlayan Erdoğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

AMERİKA HÂLÂ GEÇİŞ SÜRECİNDE

“Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta DEAŞ olmak üzere terörle mücadele, Suriye, Irak ve mülteci krizi gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Elbette FETÖ ve PYD - YPG gibi Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit teşkil eden örgütler gündemimizde en üst sırada yer alacaktır. Bir öncü ekibi ABD’ye göndermiştik, ön görüşmeleri yapıp döndüler. Şimdi de biz, en üst düzeyde Sayın Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde (değerinde) değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli. ‘Şu ana kadar yazılı, görsel medyada yer alan bütün ifadeleri, yaklaşımları çok da önemsemiyorum’ demiştim. Niye derseniz; çünkü şu anda Amerika hâlâ bir geçiş sürecini yaşıyor, bunu görüyoruz. Bizim burada çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir.

Haberin Devamı

SIRADAN DEĞİL AĞIR SİLAHLAR

Bütün temennimiz, şu anda ABD’den, daha önceden gelen bazı işlemler var. İşte bunlar YPG’ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. ABD ile stratejik ilişkilerimize ters düşen gelişmeler olmasını arzu etmeyiz. Bir terör örgütünü bir başka terör örgütüyle yok etme politikası bana göre ideal bir siyaset anlayışı değildir. DEAŞ’la mücadeleyi şu anda en üst düzeyde veren biziz. Biz içeride ve dışarıda bu işin icraatını yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. Bu DEAŞ olabilir, PKK olabilir, PYD, YPG olabilir. Malum Irak’ta bir operasyonumuz oldu. Telafer ve Sincar bu bölgelerde ama dedik ki ‘Aynısını bir gece ansızın nerede ne görürsek oraya da gelebiliriz, gidebiliriz’. Bunu yapmazsak bize olan tehdit devam edecektir.

BU ZİYARET MİLAT OLACAKTIR

Bu bölgede ne Amerika’ya tehdit var ne Rusya’ya tehdit var. Tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. Tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Asla biz terör örgütünü Amerika’nın yanına veya Amerika’yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Aynı şeyi Sayın Putin’e söylediğim için burada da söylüyorum, Rusya’ya da yakıştıramıyoruz. Kendileri de bunu bize zaman zaman ifade ettiler. Bu ziyaretimizde bunların büyük ölçüde inşallah hallolacağına inanıyorum ve şu ana kadar gelen bütün bilgileri adeta dedikodu mesabesinde görmek istiyorum. Bu ziyaretin de bu noktada bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum. Şu ana kadar gelen bilgiler içinde bizi tatmin eden bilgiler olduğu gibi yeterli bilgiler olmadığını yaşayarak gördük. Bu bakımdan bu ziyaret bir yeni milat olacaktır. Ondan sonra bunları değerlendirmek çok daha gerçekçi, çok daha rahat olacaktır.

Haberin Devamı

FETÖ’NÜN KULUÇKA YUVASI OLMAMALI

(FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi) Gündeme getireceğiz. Sayın Trump’la bunları etraflıca görüşeceğim. Hazırladığımız bazı bilgi, belgeler var. Onları da takdim edeceğiz. Sayın Trump’ın burada iradesini çok önemsiyorum. O işi sonuna kadar kovalayacağız. Bana göre Amerika Birleşik Devletleri, FETÖ’nün adeta bir kuluçka yuvası haline gelmemeli. Biliyorsunuz, kaçanların gittiği, barındığı bir yer konumunda.” 

ZİRVEYE GİDİYORUM ZIRVAYA DEĞİL

(ABD ziyaretinin ardından katılacağı NATO Zirvesi’yle ilgili Brüksel Belediye Başkanı’nın ‘Erdoğan yanlısı gösterilere izin verilmeyecek’ açıklaması) Brüksel Belediye Başkanı, NATO’nun bir mensubu değil, NATO adına konuşacak birisi de değil o kendi işine baksın. Brüksel sokaklarını nasıl temizleyeceğini düşünsün. Bıraksın da bu işleri üst düzeydeki Belçika’nın NATO’daki temsilini üstlenen kişiler konuşsun. Ben kalkıp da şu anda ne Brüksel Belediyesi’ni ziyarete gidiyorum ne de Brüksel’deki Belçika yetkililerini ziyarete gidiyorum. Ben NATO’da yapılacak bir zirveye katılacağım olay budur. Ha gücü şuna yetiyorsa ‘Ben NATO Zirvesi’ne Erdoğan’ı sokmam’ diyorsa buna gücü Belçika yetkililerinin yetiyorsa çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum zırvaya değil. Atacağımız adımın nerelere tekabül ettiğini gayet iyi biliriz. Bunlarınki zırvalama, başka bir şey değil. Biz görevimizi yaparız. NATO niçin var, bunları konuşacağız. Eğer NATO terörle mücadelede bir rol almayacaksa niye var? Hepsini dile getireceğiz.”

Haberin Devamı

Trumpla görüşme: Virgül değil nokta olacak

CAN İLE UÇTULAR

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Çin ve ABD’yi kapsayan kritik ziyaretlerine, filoya yeni katılan TC-CAN uçağıyla gitti. Erdoğan’ı dün Esenboğa Havalimanı’ndan protokol üyeleri uğurladı. Çin seyahatine Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Bakan Albayrak’ın eşi Esra Albayrak küçük oğlu Sadık Eymen’i kucağına alarak uçağa bindi.

Trumpla görüşme: Virgül değil nokta olacak

Haberin Devamı

Sadık Eymen oyuncak aracını elinden bırakmadı. (Selahattin SÖNMEZ / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!