TRT Kürtçe'ye hazır

Güncelleme Tarihi:

TRT Kürtçeye hazır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu karar alırsa, TRT bir ay içinde Kürtçe yayına başlayacak. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Kürtçe yayın için RTÜK yasasındaki bir maddenin de değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Üç lider anlaşır ve Bakanlar Kurulu'nda da bu yönde karar alırsa, bir ay içinde TRT'den Kürtçe yayın yapılabilecek.

İnsan Hakları Üst Kurulu'ndan sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen Bakanlar Kurulu'nun karar alması halinde, TRT'den Kürtçe yayın yapılması konusundaki hazırlığı bir ay içinde tamamlayabileceklerini açıklamıştı. Kürtçe yayın için RTÜK yasasındaki bir maddenin değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Yücelen, ‘‘Eğer böyle bir karar alınırsa, biz bir ay içinde bu tür bir yayını hazırlarız’’ dedi.

Yücelen, teknolojideki başdöndürücü gelişme sayesinde Ankara'da bile 16 uydudan 700 civarında kanal seyretme imkanı bulunduğunu belirterek, Güneydoğu'da yapılan tüm Kürtçe yayınların basit bir çanak anten ile izlendiğini de kaydetti. Yücelen, AB'ye katılımın üniter devlet yapısını böleceği endişelerine de, ‘‘Şimdiye kadar AB'ye üye olan ülkelerden hiçbir ülke bölünmemiş’’ sözleriyle karşılık verdi.

BUMİN'E SUÇ DUYURUSU

Yöresel Kürtçe yayının Anayasa'ya aykırı olmayacağını açıklayarak, vize veren Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin hakkında ise Ankara DGM Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Nurettin Kaptan adlı vatandaş, suç duyurusunda, Bumin'in bölücülük yaptığı ve TCK'nın 312/2 maddesindeki suçu işlediğini savundu. Savcılık Bumin'in sözlerinde suç unsuru görürse, hakkında soruşturma açabilecek. Aksi halde suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!