TRT Genel Müdürü, üç maaşın birini bıraktı

Güncelleme Tarihi:

TRT Genel Müdürü, üç maaşın birini bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, üç ayrı kurumdan maaş almasının yasalara aykırı olduğu ortaya çıkınca Avea’daki maaşından vazgeçti.

Haberin Devamı

Şahin, "Avea’dan aldığım maaşı iade ettik. Çünkü kanun buna izin vermiyormuş. Ama Türk Telekom’dan maaş almaya devam edeceğim" dedi. Şahin, "Ne kadar maaş alıyorsunuz?" sorusunu, "Böyle şeyler söylenmez. Ben TRT’ye ilk geldiğimde Yönetim Kurulu Başkanlığım nedeniyle verilen cüzi miktardaki maaşı almak istemediğimi belirten bir yazı yazdım. Ama şimdi Avea’dan maaş almayacağım için TRT ve Türk Telekom’dan almaya devam edeceğim" diyerek yanıtsız bıraktı. Şahin, TRT’den, 1330 YTL’si yönetim kurulu üyeliğinden olmak üzere toplam 6 bin YTL maaş alıyor.

RTÜK’e başvurdular

RTÜK’ün CHP’li üyeleri Şaban Sevinç, Mehmet Dadak ve Hülya Alp, Şahin’in, TRT Genel Müdürlüğü dışında iki kurumda da görev yaptığına ilişkin haber üzerine harekete geçti. Üç üye, TRT Genel Müdürü için Üst Kurul’a başvuruda bulunarak, Avea ve Türk Telekomünikasyon Kurumu’ndaki yöneticilik görevlerini bildirmemesi nedeniyle Şahin’in, genel müdürlük görevinin geçerliliğinin tartışılmasını istedi. RTÜK, üç üyenin, 20 Mayıs’ta yaptığı bu başvuruyu 10 gün içinde görüşecek.

27 bin dolar alıyor iddiası

Dilekçede özetle şu görüşlere yer verildi: "Şahin’in, Avea’daki görevi nedeni ile 12 bin dolar, Türk Telekomünikasyon Kurumu’ndaki görevi nedeni ile 15 bin dolar aylık maaş aldığı söylenmektedir. Türk Telekom ve Avea’da kamu hisseleri nedeniyle bakanlık temsilcisi olarak görev yapan Şahin, Ulaştırma Bakanı’nın bir memuru olarak verdiği emir ve talimatlara göre karar vermek durumundadır. Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, TRT Genel Müdürü, yürütme organı dahil hiçkimseden emir alamaz. Oysa bu iki görevi yürüten Şahin, Ulaştırma Bakanlığı’nın memuru gibi çalışıyor. Bu durum da doğal olarak TRT Genel Müdürlüğü için yapılan değerlendirmede sakatlık doğuruyor."

Birini tercih ediyor

DEVLET Memurları Kanunu Genel Tebliği’nde, "Kendi kurumları dışında madde metninde belirtilen görevlerden birden fazlasını alan memurlar ve diğer kamu görevlileri, bu görevlerin hangisinden ücret alacaklarını belirleyerek kendi kurumlarına bildirecek ve bu durum kendi kurumları aracılığıyla görev alınan kurum ve kuruluşlara iletilecektir. Bu tür görevlerden sadece biri için ücret ödenmesi hususunu ilgilinin asli görevli bulunduğu kurum ve kuruluş izlemekle yükümlüdür" hükmü bulunuyor.

TRT Yasası çifte maaşa da engel

İDARE hukukçusu Tezcan Çakır, İbrahim Şahin’in TRT Genel Müdürlüğü dışında herhangi bir kurumdan maaş almasının TRT Yasası’nın 11. maddesine aykırı olduğunu savundu. Çakır, TRT yasasının 11. maddesinde, "Yönetim Kurulu üyeleri, TRT’nin görev ve yetkilerine giren konularda doğrudan doğruya veya dolayısıyla taraf olamaz ve bu konularda hiçbir menfaat sağlayamaz, siyasi partilere üye olamazlar" hükmü bulunduğunu anımsattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!