Trolcüler suçüstü yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Trolcüler suçüstü yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rumeli Kavağı ve Poyrazköy açıklarında trolle avlanan iki balıkçı teknesi Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü'nün ihbarı üzerine yakalandı. Suçüstü yakalanan balıkçılar hıncını gazetecilerden çıkardı.

Sarıyer - Kıyılarda trolle avlanarak, denizi katleden balıkçılar, dün Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü'tün ihbarı üzerine suçüstü yakalanınca, olayı izleyen gazetecilere saldırdı. Trolle avlanırken yakalanan teknelerde bulunan balıkçılar, Sarıyer'deki Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda ellerinde bıçaklar, sopalar ve yumruklarla gazetecilere saldırdı. Bunun üzerine görevli askerlerden biri, saldırgan balıkçıları durdurmak amacıyla havaya bir el ateş etti. Olaylar sırasında iki TV muhabiri yaralandı.

Dün sabah 07.30 sıralarında özel bir yatla Rumeli Kavağı ile Poyrazköy açıklarına giden Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü üyeleri ve beraberlerindeki gazeteciler ‘Balıklı-1’ ve ‘Demirciler’ adlı teknelerin trolle avlandığını saptadı. Haber verilen Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarının olay yerine gelmesi üzerine balıkçılar, trol ve yakalanan balıkları denize attı.

Teknelerine el konulan balıkçılar daha sonra Sarıyer Çayırbaşı’ndaki Sahil Güvenlik ve Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı’na götürüldü. Bu sırada görüntü alan basın mensuplarına öfkelenen balıkçılar ‘‘Gidin çıplakları çekin,’’ ‘‘Hırsızlık mı yapalım’’ diyerek, sözlü sataşmada bulundu.

Bıçak ve sopayla saldırdılar

Komutanlığa ait iskeleye yanaşan motorlardan inen balıkçılardan Cüneyt İnal, Engin Şengül, Nazım Kamburoğlu, Mehmet Başaran ve Naci Demirci, ellerindeki sopa ve bıçaklarla görüntü alan basın mensuplarına saldırdı. Saldırı sırasında Show TV Muhabiri Çetin Elçi ve BRT Muhabiri Murat Yancı, hafif yaralandı. Görevli askerlerin havaya ateş açarak durdurabildiği balıkçılar daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.

Yetkililer, yakalanan balıkçılar hakkında, daha önce de trolle avcılık yaptıkları gerekçesiyle yasal işlem yapıldığını bildirdi. Eylemi takip eden basın mensupları, Sarıyer Şehit Şeker Aktaş Polis Karakolu’na giderek, balıkçılar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yasalara meydan okuyorlar

16 botla 24 saat denetim yapan Sahil Güvenlik komutanlığı ekipleri yılbaşından bu yana 3 bin 92 balıkçı teknesine baskın düzenledi. Ekipler 1192 teknenin sorumlularını savcılığa sevketti. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’na göre yasak olmasına rağmen Marmara Denizi’nde trolle balık avcılığının sürdüğünü özellikle Silivri önleri, Şarköy ile Mürefte arası ve İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde bu yöntemle avlananların arttığını söyledi. Çetintaş, trolle avlanmanın cezasının 150 milyon lira olduğunu, bunun da caydırıcılıktan çok uzak olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!