Troia'yı en iyi onlar biliyor

Güncelleme Tarihi:

Troiayı en iyi onlar biliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2010 12:37

Tüm dünyanın yakından tanıdığı, Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troia Antik Kenti'ne en fazla ilgiyi Alman turistler gösteriyor.

Haberin Devamı

Antik dönemin ünlü ozanı Homeros'un, milattan önce 730 yılında yazdığı, 10 yıllık Troia Savaşı'nın son 51 gününün anlatıldığı, 15 bin 693 dize, 24 farklı bölümden oluşan İlyada Destanı'nda yer verdiği Troia'ya olan ilgi her geçen yıl artıyor.

Troia Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, yaptığı açıklamada, antik dönem araştırmalarında Orta Avrupa'da, özellikle Almanya'da 18. yüzyıldan itibaren Homeros konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu yüzden, Alman kamuoyunun ve buradaki insanların Troia konusundaki ön bilgisinin diğer insanlara oranla daha fazla olduğuna işaret eden Aslan, ören yerindeki ilk kazıları gerçekleştiren isimler arasında yer alan Heinrich Schliemann ve mimar Wilhelm Dörpfeld'in Alman olmasının da bu ilgiyi biraz daha artırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

Troiayı en iyi onlar biliyor

Aslan, araştırma tarihinin içine macera ve Troia hazinelerinin girmesinin, Troia'yı aktüel bir konu haline getirdiğini bildirdi.

Tüm bunların toplamının, Alman kamuoyunda Troia algılamasını daha çok ortaya çıkartığını anlatan Aslan, şöyle konuştu:

“Bunun sonucunu ziyaretçi sayısında görüyoruz. İlginin artmasının diğer bir önemli nedeni de eski kazı başkanı rahmetli Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın, 2001-2002 yıllarında Almanya'da düzenlediği büyük Troia sergisidir. O dönem, 1.5 yıllık süreçte bu sergiyi 1 milyon kişi ziyaret etti. Bu tip sergilerin ören yerine getirisi, uzun vadeli kültür turizmini canlı ve ayakta tutmasıdır. O sayı kesinlikle kısa sürede aşağıya inmez.”

Rüstem Aslan, son yıllarda ABD'li turistlerin de Troia'ya olan ilgisinin artığını söyledi.

Bunun nedeninin ise çok büyük bir bütçeyle çekilen “Troy” filmi olduğunu vurgulayan Aslan, filmin antik kente gelen ABD'li turist sayısını olumlu etkilediğini ifade etti.

Aslan, Troia'ya ilgi gösteren başka bir topluluğun Japonlar olduğunu belirterek, “Japonların genel bir Türkiye ve Anadolu kültürü ilgisi var. Japonların Anadolu tarihine duydukları ilgi, Troia'ya oldukça fazla sayıda turist gelmesine neden oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu yıl tahminlerine göre, yıl sonuna kadar Troia Antik Kenti'ni gezen turist sayısının 400 bin kişinin üzerinde olacağını ifade eden Aslan, bu rakamın yüzde 70'inin yabancı turist, bunların büyük bir oranını ise Almanlar, daha sonra da ABD ve Japon turistlerin oluşturacağını düşündüklerini kaydetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!