Trilyonluk cinlik

Güncelleme Tarihi:

Trilyonluk cinlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasını uzatmak için devamlı dilekçe yağdırılmasının altında, RP'nin ince bir hesabı yatıyor. RP, Anayasa Mahkemesi ‘‘ihtiyati tedbir’’ koydurmazsa, Hazine'den 1 trilyon 236 milyar yardım alacak. Parti kapatılsa dahi para geri ödenemeyecek.

Özden ve Erkaya RP'ye gelecek

RP Genel Başkanı Necmetin Erbakan, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ile Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Güven Erkaya'nın RP'ye geleceklerini ileri sürdü. Konya il örgütünün verdiği iftar yemeğinde konuşan RP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün, ‘‘Yekta Güngör Özden ile Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Güven Erkaya Paşamız da RP'ye gelecek’’ dedi. Erbakan da konuşmasında, ‘‘Doğru sözlerdir. Bu ülkenin evladı olup da RP'ye gelmemek mümkün değildir.’’ diye konuştu. Demirel'e de ateş püsküren Erbakan, Refahyol'un devrilip Anasol-D hükümetinin kurulmasında rol oynadığını savunarak demokrasinin gereğini yerine getirmeyip siciline acı olayları kaydettirdiğini öne sürdü.

RP'nin son dakikada dilekçe ve ek delil yağdırarak kapatma davasını uzatma manevrasının altında, 1.2 trilyonluk Hazine yardımını alabilme hesabının yattığı ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi'nin, ‘ihtiyati tedbir’ koymaması halinde, RP 1 trilyon 236 milyar lirayı alacak. Para ödendikten sonra kapatma kararı verilse bile, yardımın RP'den geri istenemeyeceği belirlendi. Ancak RP'nin ‘gizli hesabı’ Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi. Başsavcılık, Anayasa Mahkemesi'ne bugüne kadar hiç yapılmayan ‘ihtiyati tedbir’ koydurma talebinde bulunmamayı incelemeye aldı. Başsavcılık bu konudaki kararını birkaç gün içinde netleştirecek. ‘İhtiyati tedbir’ talebinde bulunulması halinde, Anayasa Mahkemesi de bu talebi öncelikli olarak görüşecek. Yargı çevrelerinde, Anayasa Mahkemesi'nin CMUK çerçevesinde ‘ihtiyati tedbir’ koyma yetkisinin olduğu bildiriliyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa ve yasalarda kendisine tanınmamasına rağmen iptal kararlarının delinmemesi amacıyla kendiliğinden ‘yürürlüğü durdurma’ yetkisi kullanmaya başlamıştı. Bu gelişmeye de dikkat çeken yargı çevreleri, CMUK'ta zaten varolan tedbir yetkisini mahkeme tarafından kullanılabileceğini vurguladılar.

PARTİLERE 4.3 TRİLYON

Mahkemenin, bu hafta yapacağı oturumlarda geçtiğimiz günlerde basına yansıyan RP'nin il ve ilçelerdeki mallarını özel kişilerin üzerine geçirdiği iddiaları ile Hazine yardımına ‘ihtiyati tedbir’i de ele alabileceği öğrenildi. Bütçenin belirlenmesi ile birlikte Hazine'nin bu yıl siyasi partilere yapacağı yardım miktarı da, genel bütçe gelirleri miktarının 5 binde ikisi oranında olduğu için, 4.3 trilyon liraya ulaşıyor. Yasa gereği 4.3 trilyon lira 550 milletvekiline bölünüp her bir milletvekili başına 7 milyar 825 milyon liralık bir yardım düşüyor. RP seçimlerde 158 milletvekili çıkardığı için 1 trilyon 236 milyar liralık Hazine yardımını şu anda haketmiş görünüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!