Trainspotting’le iyi uçuşlar

Güncelleme Tarihi:

Trainspotting’le iyi uçuşlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Artık görmeyen kalmış mıdır bilemiyoruz ama ‘‘Trainspotting’’ tekrar tekrar görülebilecek filmlerden. Bugün Beyoğlu Sineması'ndaki ‘‘Yaz Şenliği’’ kapsamında gösterilecek film, 1996 yılının en vurucu sinema olayı olarak kabul ediliyor. 90'ların gençliğinin mükemmel bir fotoğrafını çeken ‘‘Trainspotting’’ başrol oyuncusu Ewan McGregor'un yıldızlığa terfi etmesini de sağlamıştı.

Bütün eleştirmenlerin ağızbirliği etmişçesine bol yıldızlı övgülerle karşıladığı ‘‘Trainspotting’’, İskoçyalı yazar Irvine Welsh'in aynı adlı kült romanından uyarlandı. ‘‘Trainspotting’’ salgınının yaratıcıları yönetmen Danny Boyle, yapımcı Andrew MacDonald ve senaryo yazarı John Hodge daha önce de başka bir mucize filme imza atmış bir üçlü. Sözünü ettiğimiz film ise başrollerinden birini Ewan McGregor'un üstlendiği ve bizde de ‘‘Mezarını Derin Kaz’’ ismiyle gösterilen ‘‘Shallow Grave’’. ‘‘Shallow Grave’’in beklenmedik başarısı üzerine harekete geçen üçlü fazla vakit kaybetmeden ‘‘Trainspotting’’i kotarmış.

Irvine Welsh'in uyuşturucuya bulanmış, işsiz, umutsuz, boşvermiş ve gelecekten hiçbir beklentisi olmayan bir kuşağı anlattığı romanı keskin bir mizah anlayışı ve çok yerinde saptamalar da içeriyordu. Roman ve dolayısıyla film seyredenleri şoke etmekle kalmıyor, huzurlarını da kaçırıyordu.

İskoçya'nın Edinburgh kentinde yaşayan ve sürekli eroin kafasıyla gezen alt sınıftan gençlerin işsizlik, uyuşturucu, futbol, milliyet, suç, ölüm, tedavi programları, seks, şiddet ve AIDS gibi sorunlarla sürdürdükleri sefil hayat, filmin kahramanı Mark Renton'un (Ewan McGregor) gözünden anlatılıyor. Tabii bu çamurda Renton'u yalnız bırakmayan muhteşem arkadaşları da var: sıfır numara psikopat Begbie (seyredenlerin şapkasını uçuran Robert Carlye), janti canki Sick Boy (Jonny Lee Miller), budala komik Spud (Ewen Bremner) ve arkadaşları tarafından istismar edilen Tommy (Kevin McKidd).

Müzikleri de uzun süre belleklerden silinmeyen ‘‘Trainspotting’’in bir de sürprizi var. Kahramanlarımıza uyuşturucu dağıtan 'Mother Superior/Baş Rahibe' lakaplı stil sahibi satıcıyı Irvine Welsh canlandırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!