Trafik ışıksız kent: Sinop

Güncelleme Tarihi:

Trafik ışıksız kent: Sinop
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 12:46

Karadeniz’in en çok turist çeken kentlerinden Sinop kent merkezinde trafik lambası bulunmuyor. 2001 yılında trafik sıkışmasına ve kazalara neden olduğu için kaldırılan lambalardan sonra sürücüler geçiş üstünlüklerine göre araçlarını kullanıyor.

Bu durumdan hem vatandaş, hem de polis memnun. İl Emniyet Müdürü Süleyman Şahin, “Herkes birbirine saygılı olunca ışıklara gerek kalmadı” diyerek konuya açıklık getirip, “İl genelinde trafiğe kayıtlı toplam 24 bin 551 araç var. Şehir merkezinde ise 12 bin 56 araç bulunuyor” dedi.

Sinop’ta trafik lambaları şehir içinde yığılmalara ve maddi hasarlı kazalara neden olduğu gerekçesi ile İl Trafik Komisyonu kararıyla 2001 yılında kaldırılmıştı. Aradan geçen 4 yıl süresince ne vatandaştan ne de sürücülerden talep gelmediği için bir daha trafik lambası kent merkezine konulmadı. Denizi ve doğası ile özellikle yerli turistlerin tercih ettiği Sinop’da trafik lambalarının olmaması yabancıların dikkatini çekiyor ve hayretle karşılanıyor.

İl Emniyet Müdürü Süleyman Şahin, “Herkes birbirine saygılı olunca ışıklara gerek kalmadı” diyerek konuyu açıklayıp, “Maddi hasarlı kazaların sık sık olması ve yığılmalar yaşanması nedeniyle 2001 yılında İl Trafik Komisyonu’nun kararı ile Karayolları 7’nci Bölge Müdürlüğü tarafından trafik lambaları şehir içinden kaldırıldı. Hem yayalar hem de sürücüler birbirlerine saygılı olunca ışıklara da gerek kalmadı.

Herkes kendi geçiş üstünlüğüne göre hareket ediyor. Bu örnek alınacak bir durum” dedi. Şahin, genel nüfusu 227 bin olan kent genelinde toplam 24 bin 551 araç bulunduğunu, bu araçların da ilçelere ayırdıktan sonra 12 bin 56’sının merkeze kayıtlı olduğunu söyledi.

LAMBALAR YIĞILMALARA NEDEN OLUYORDU

Sinop Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Yüksel ise, zamanında konulan trafik lambalarının şehiriçi trafini tıkadığını dile getirip, “Genel nüfusumuz 227 bin olmasına karşın kent merkezi nüfusu yaklaşık 40 bin civarındadır. Bu rakam yaz sezonunda ikiye katlanıyor.

Buna rağmen ışıkların kaldırılması ile şehiriçi trafiği düzene girdi. Trafik lambaları olduğunda araç yığılmalarından ve korna seslerinden şehir merkezinde durulmuyordu. Kaldırıldıktan sonra herkes rahatladı” diye konuştu.

HOŞGÖRÜ İLE TRAFİK AKIŞI SAĞLANIYOR

Karayolları 7’nci Bölge Müdürü Bilal Demirtaş da, bu durumun Türkiye’de örnek alınacak bir davranış olduğunu söyledi. Demirtaş, “Sinop’ta insanlar karşılıklı hoşgörü ile ışık olmadan da şehir içinde trafik akışını düzenli bir şekilde sağlıyor. Hem halk hem de emniyet güçleri bu durumdan memnun” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!