Trabzonlu anneler çocuk istismarına karşı sokakta: Dur de

Güncelleme Tarihi:

Trabzonlu anneler çocuk istismarına karşı sokakta: Dur de
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 22:20

Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi’nin üyeleri, “Çocukların Dünyası Kararmadan İstismara Dur De” projesi için sokaklarda, belediye otobüslerinde, duraklarda. Yüz yüze konuşuyor, “mahrem kutusu” adını verdikleri resimli broşürleri dağıtıyorlar.

Haberin Devamı

9 kişilik dernek yöneticisi ve üyesi kadın grubu, Trabzon’daki Pazarkaya otobüs durağında. Üzerlerindeki beyaz önlüğün önünde “Çocukların dünyası kararmadan istismara dur de”, arka tarafında “Fark et, göz yumma” yazıyor. Şık keselerdeki resimli broşürleri, konuştukları kadınlara veriyorlar. Kiminin elinde kalem kâğıt, fısıldanan istismar olayını not ediyor. Adını vermeyen bir kadın da “Düzköy’e gidin. Bir ilkokul öğrencisi istismar ediliyor” deyip hızla uzaklaşıyor. Proje kapsamında sosyal hizmet uzmanları anaokulu, ilkokul ve engelli rehabilitasyon merkezlerine gidip yönetici, öğretmen ve velileri eğitiyor. Dernek yöneticileri, bu çalışmayla birlikte mağdur ve tanıkların cesaretiyle birlikte ihbar ve şikâyetlerin arttığını söylüyor. 1 Ocak’ta başlayan ve 31 Mayıs’ta sona ermesi kararlaştırılan kampanya, kadınlardan gelen yoğun talep üzerine uzatılarak ilçe ve köylerde devam edecek.

Haberin Devamı

Trabzonlu anneler çocuk istismarına karşı sokakta: Dur de

KURUMLAR EL ELE

Türk Kadınlar Derneği Trabzon Şube Başkanı Ziynet Şener, projenin çıkış nedenini, “Sürekli duyuyor, çok rahatsız oluyorduk. Derneğe gelip anlatıyordu kadınlar, genç kızlar. İhbar için telefon numaraları ve başvuru adresleri verildi. İlçe ve köylere gideceğiz. Projenin devamı için Sabancı Vakfı’na başvuracağız” diye açıklıyor. Dört ay önce başlayan çalışmalarına Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’nın verdiği desteği anlatıyor. Tıklım tıklım dolu bir belediye otobüsü durduğunda şoföre belediyenin verdiği kartı gösteriyor. Tüm kadın üyelerle birlikte ücretsiz binip Akçaabat yoluna çıkıyoruz. Kadınlar ilgiyle dinliyor. Bazı erkekler, “Erkeklere de anlatın, broşür verin. Çünkü istismarı onlar yapıyor” diyor. İlahiyatçı Bekir Çelik (68), dört yıl önce Düzköy ilçesinde tecavüz ettiği öğrencisini öldürüp gömen öğretmeni anlatıyor.

Haberin Devamı

Trabzonlu anneler çocuk istismarına karşı sokakta: Dur de

İHBARLAR ARTTI

Ana Proje Koordinatörü Nurper Gürdal şunları anlatıyor: “Çalışmamızın ilk gününde, otobüsteki genç bir erkek bizi büyük bir ilgiyle seyretti, anlattıklarımızı dinledi. Broşürü okuduktan sonra ‘Çocukluğumda bir tanıdığın gereğinden fazla ilgi göstermesini normal karşılardım. Çevremde bu tür durumlar çok oldu. Meğer ne kadar farklıymış niyetler’ dedi. Üniversiteli iki kız da bizden cesaret aldı. Babalarının kendilerine cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. ŞÖNİM olaya el koydu. Projeyle gizlenen birçok istismar olayı ortaya çıktı. Polis, jandarmaya ihbar ve ŞÖNİM’e başvurular arttı.”

BAKMADAN GEÇME!