Trabzon'a böbrek nakli merkezi

Güncelleme Tarihi:

Trabzona böbrek nakli merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2008 15:42

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bünyesinde Trabzon'da ilk olan “Böbrek Nakli Merkezi” hizmete girdi.

Merkezin hizmete girmesi dolayısıyla Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Hakyemez'in makamında düzenlenen ruhsat teslim törenine, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aynı hastanenin organ nakli koordinatörlüğünden Doç. Dr. Murat Topbaş ile Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz katıldı.

Burada bir konuşma yapan Dr. Hakyemez, Trabzon'un bir sağlık kenti olma yolunda ilerlediğini belirterek, “İlimizde sağlık alanında pek çok iyi adımlar atılıyor. Bu merkezin kurulması da atılan adımların en önemlilerinden biri. Trabzon'dan şimdiye dek organ gidiyorken bundan böyle organ gelmiş olacak ve nakiller burada yapılacak. Bu, Trabzon'da bir ilktir” dedi.

Başhekim Prof. Dr. Özlü ise organın, yeri doldurulamayacak ve ancak canlılardan elde edilebilecek bir şey olduğunu ifade ederek, “Merkezin hizmete girmesini, bölge halkı için önemli bir açılım olarak görüyoruz. Kemik iliği nakli yapıyorduk, artık böbrek nakli de yapacağız” diye konuştu.

Özlü, diğer organ nakilleri için de çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Topbaş ise organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını, Türkiye'de 50 bin dolayında diyaliz hastası bulunduğunu, bu sayının 2015 yılında 102 bin kişiye ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi.

Böbrek nakli yapılan hastanın yaşam süresinin 2-3 kat arttığını, yaşam kalitesinin yükseldiğini dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:
“Böbrek nakilleri ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayabilmektedir. Ülkemizde hastaların hemodiyalize girmesi için harcanan maliyet, böbrek nakliyle birlikte yaklaşık yüzde 50-70 oranında azalmaktadır. Buradan yola çıkarak bir yıldır yoğun bir çaba içerisinde konu hakkında çeşitli konferans, sempozyum, basın açıklamaları, radyo konuşmalarıyla halkımızı bilinçlendirmeye ve duyarlılık oluşturmaya çalıştık. Bir diğer hedefimiz olan organ nakillerini hastanemiz bünyesinde yapılabilir hale getirmeyi de başvurularımızın sonucunda bugün alacağımız Sağlık Bakanlığı ruhsatı ile gerçekleştireceğiz.”

Konuşmaların ardından Sağlık Müdürü Dr. Hakyemez, Başhekim Prof. dr. Tevfik Özlü'ye Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Böbrek Nakli Merkezi Ruhsatı”nı takdim etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!