TPAO, Çinli dev ile Irak'ta petrol arayacak

Güncelleme Tarihi:

TPAO, Çinli dev ile Irakta petrol arayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 09:15

Irak, Çinli enerji devi CNOOC ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ülkenin güneyinde yer alan büyük bir petrol sahasını geliştirmek için anlaşma imzaladı. Bağdat hükümeti bu şekilde, yabancı enerji şirketleriyle 11’inci anlaşmasını imzalamış oldu.

Haberin Devamı

Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şaristani, imzaların atılmasından sonra, “Bugün, Maysan şehrindeki önemli petrol sahalarından birinin geliştirilmesi adına büyük bir anlaşmanın imzalandığı, Irak’ın petrol üretim tarihi adına oldukça önemli bir gün” dedi.

Şaristani, “CNOOC ve TPAO ile imzalanan birçok anlaşmanın ardından, petrol arama için fiyatta uzlaştık” diye konuştu.

Maysan şehrindeki petrol sahalarını geliştirmek için ilk ihale Haziran ayında gerçekleşmiş ancak o süreçte herhangi bir anlaşmaya varılmamıştı.

 

CNOOC ve TPAO, Maysan’daki üç petrol sahasından çıkarılan petrolü varil başına 2.30 dolardan almaya anlaştı. Şaristani, bu alanda toplam 2.6 milyar varil petrol rezervi bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

Anlaşmaya göre, Maysan'daki kuyulardan günde 450 bin varil petrol çıkarılması planlanıyor. Halihazırda bu bölgeden günde 100 bin varile yakın petrol çıkarılıyor.

 

Ortak projede, Çinli firmanın yüzde 85’lik hissesi bulunurken, TPAO’nun hissesinin yüzde 15 olduğu açıklandı. Irak hükümeti projenin gelirinden yüzde 25 komisyon alacak.

 

CNOOC, Haziran ayında bir başka Çinli enerji şirketi Sinochem ile ihaleye katılıp, varil başına 21.4 dolar istediklerini ancak o dönemde ihaleyi sonuçlandıramadıklarını belirtti. Şirket aynı zamanda şu anda imzalanan anlaşmanın değerinin ilk olarak dile getirilen rakamın onda birine denk geldiğini ifade etti.

 

YABANCI ŞİRKETLER ÇOĞALIYOR

 

Irak, enerji sektörünün 1972’de kamusallaştırılmasının ardından, ilk kez geçen yıl yabancı şirketlerin ülkeye girişine izin verecek ihaleler başlattı.

 

Maysan’daki ihalelerle birlikte, Çinli şirketler şu anda Irak’taki dört büyük petrol projesinde hisse sahibi olmuş durumda.

 

Haberin Devamı

Irak hükümetiyle yapılan anlaşmalarda, şirketlere çıkardıkları petrol başına sabit bir ücret ödeniyor. Şirketler kârdan hisse alamıyor ve ödemeler de üzerine anlaşılan üretim miktarı eşiğinin aşılmasından sonra gerçekleşiyor.

 

CNOOC-TPAO anlaşmasında da bu şartların korunduğu belirtildi.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!