Toshiba’dan yeni buluş

Güncelleme Tarihi:

Toshiba’dan yeni buluş
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 13, 2002 15:02

Japonya`nın teknoloji devi Toshiba, aynı ölçülerdeki bir DVD`den 6 kat daha fazla bilgi depolanabilen optik disk geliştirdiğini açıkladı. Toshiba, katman başına 30 gigabyte kapasiteye sahip yeni bir yeniden yazılabilir optik disk geliştirdi. Firma yeni disklerle birlikte okuma-yazma özelliğine sahip mavi lazerli optik kafa kullanacak.

Tek taraflı bir DVD`nin depolama kapasitesi yaklaşık 4.7 giga byte(GB). Toshiba, yeni disklere ise 3 saatlik yüksek çözünürlü (high defination) dijital video kaydedilebildiğini açıkladı.

Kızıl renkli laser ışını 650 nanometre iken mavi renkli laser ışını 405 nanometrelik dalga boyuna sahip olduğu için DVD ve CD yazmak-okumak için kullanılıyor. Daha kısa dalga boyu disk üzerine daha küçük noktalar işleyebildiği için daha fazla veri depolamak mümkün oluyor. Mavi lazer teknolojisinin gelecek nesil optik diskleringeliştirilmesinde çok yararlı olacağı tahmin ediliyor.


Toshiba`nın geliştirdiği yeni diskin kapasitesi de ikinci bir katmanın kullanımıyla ikiye katlanabiliyor, ancak fiyatı da artacağı için firma, yakın bir zamanda yeni diskleri ticarileştirmek için tek katman kullanmayı tercih etti.


Japonya`da 2003 yüksek çözünürlü televizyon (HDTV) yayınlarına başladığında ürünün ticari hale gelmiş olmasını bekleyen Toshiba, diğer üreticilerin aksine yeni disklerin kişisel bilgisayarlarda da kullanılabilmesini hedefliyor. Üreticiler ise genelde bu tür diskleri çok fazla depolama alanı isteyen işitsel ve görsel uygulamalarda kullanmaya çalışıyor.   
  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!