Toros Dağlarında İpek yolu yeniden canlandırılacak

Güncelleme Tarihi:

Toros Dağlarında İpek yolu yeniden canlandırılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 10:40

Çin'den başlayarak Anadolu üzerinden Avrupa'ya kadar uzanan tarihi İpekyolu'nun, Toros Dağlarının yamacındaki Adana'nın Pozantı ilçesinden geçen bölümünün turizme kazandırılması için çalışmalara başlandığı bildirildi.

Pozantı Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve dağ oteli Pendosis Tatil Köyü'nün öncülüğünde, tarihi yolu turizme kazandırmak amacıyla çalışmalara başlanırken, ilk kez gerçekleştirilen doğa yürüyüşüne yaklaşık 100 kişi katıldı.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İpekyolu güzergahının ormanlık alanın tam ortasından geçen bölümünde rehabilitasyon çalışmaları yapmak için Orman Bölge Müdürlüğü ile görüştüklerini bildirdi.

İpekyolu'na 150 metre mesafede de Kurtuluş Savaşı yıllarının mevzilerinin bulunduğunu, burayı da aslına uygun olarak restore etmek istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Çay, “Tarih kitaplarında 'Toz Tepesi' diye geçen ve Adana ile Pozantı'nın düşman işgalinden kurtarılışında önemli bir yeri olan bu mevzileri canlı tutmak istiyoruz” dedi.

Çay, hem İpekyolu'nun rehabilitasyonu, hem de kurtuluş savaşındaki mevzilerin restoresini tek bir proje halinde Çukurova Kalkınma Ajansı'na da götürmeyi planladıklarını ifade ederek, “Buraya turistler geldiğinde çam kokuları soluyarak tarihi İpekyolu'ndan geçip nostalji yaşayacaklar, ardından Toz Tepesi'ndeki Kurtuluş Savaşı mevzilerini görecekler” diye konuştu.

POZANTI'DA İPEKYOLU GÜZERGAHI

Adana eski müze müdürü İsmet İpek'in gerçekleştirdiği yüzey araştırması sonuç raporuna göre, antik dönemdeki adı “Pendosis” olan Pozantı, yüksek Toros Dağları arasındaki vadide, Çakıt Suyu kenarında kurulmuş bir şehir. Çakıt Suyu'nun yüksek debiyle aktığı devirlerde Pozantı, sazlık ve bataklık hale geldiğinden kervanlar dağın eteğinden, sert zeminlerden yola devam ediyordu.

İpekyolu'nun izlerinin en iyi Pozantı-Yanıkhan Yolunda görülmesi bu yerin ovadan yüksekte ve orman alanının içerisinden geçmesinden kaynaklanıyor.

Eski Müze Müdürü İpek, araştırmalarından elde ettiği bulgulara yer verdiği raporunda, bu yolun yeniden canlandırılması için yerel yönetimlere ve yöre halkına önemli görevler düştüğüne dikkati çekerek, öncelikle İpekyolu'nun Pozantı'dan geçtiğine dair yol levhaları ve bilgilendirme panoları ile kamuoyunun yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İpek, raporunda, hem İpekyolu için belgesel değeri olan Yanıkhan-Pozantı yolununun 2863 ve 3386 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince korunması gerekli yol olarak tescil edilmesi önerisinde de bulundu.

İLK YÜRÜYÜŞ

Bu arada, tarihi yolda ilk kez yaklaşık 100 kişinin katılımıyla 3 kilometrelik doğa yürüyüşü düzenlendi.

Yürüyüş sırasında, güzergah boyunca çevreye oksijen saçan çam ağaçlarının kokusunun yanı sıra, üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen yolda döşenmiş halde bulunan antik taşlar ile harç kullanılmadan yapılmış bir köprünün de yıllara adeta meydan okuduğu gözlendi.
Tarihi ipekyolunun izlerinin bulunduğu Pozantı-Yanıkhan arasında gerçekleştirilen yürüyüşte Milli Mücadele yıllarına ait izler de görüldü.
Katılımcılara bilgi veren Turizmci Süreyya Kayar, “Milli mücadele yıllarına ait anılarıyla da Yanıkhan Kervan Yolu tarihi bir belgedir. Yol üzerinde 23 Nisan 1920'deki çarpışmalarda Üsteğmen Hikmet Bey'in askerleri ile birlikte şehit düştüğü yer ve mevziler maalesef kaybolmak üzeredir. Bu nedenle, bu konuda yapılan çalışmalara destek veriyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!