Törkiş sit-com’lar

Güncelleme Tarihi:

Törkiş sit-com’lar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 01:55

Bir dönem arkadaşlık, komşuluk bağlarını anlatan mahalle dizileri revaçtaydı. Perihan Abla ile başlayan bu ekol, Mahalle'nin Muhtarları ile varlığını hálá sürdürüyor.

Ama şimdilerde sit-com'lar at başı öne geçmiş durumda. Sit-com, İngilizce'de Situation Comedy’nin yani olarak geçen durum komedisinin kısaltılmış hali. Özellikle Amerikan televizyonlarında uzun zamandır kullanılan bir tür. Fazla masraf istemiyor. Tamamen stüdyoda çekiliyor. Arkaya bir de kahkaha efekti koydunuz mu tamam. Son birkaç dönemdir bizim televizyonlar da bu türü denemeye başladı. Aşkım Aşkım ve Tatlı Hayat sit-com'un bu sezon en parlak örnekleri. Dadı, Ayrılsak da Beraberiz ve Tuzukurular ise geçen sezondan kalanlar.

Aşkım Aşkım (Kanal D - Pazartesi 22:00)

İzlenme rekoru kırıyor

Sezonun başarılı sit-com'larından biri. Yönetmen Filiz Kaynak. Başrollerde Emel Sayın ve Mehmet Ali Erbil ikilisi var. İkili en son bundan 20 yıl önce Neşe-i Muhabbet adlı müzikalde bir araya gelmişti. Dizi yayına ilk girdiğinde o zamanki 'muhabbetleri' basında yeniden gündeme geldi. Rivayet o ki, Erbil ile Sayın zamanında büyük aşk yaşamışlar. Dizide 25 yıllık evli Şener çifti, Le Şener adlı restoranı işletmektedir. Artık restoran ve kızları Layla'dan (Doğa Rutkay) başka ortak bir tarafları da kalmamıştır. Şener'in garson kızların peşinde koşmalarına ve çapkınlıklarına, karısı onu yatak odasının camından aşağı atarak karşılık vermektedir. Bu arada restoranın mutfağında Japon aşçı Makiko ile Tarık Usta arasında da aşk yaşanmaktadır.

Hırsız (ATV-Salı 20:25)

Bir Robin Hood hikáyesi

Mehmet Aslantuğ'un canlandırdığı hırsız, zenginden alıp fakire veriyor. Bu arada en yakın arkadaşı bir polis. Adil Alemdar (Aslantuğ), ünlü bir televizyon yıldızıdır. Baba yadigarı emektarı Sırrı (Müjdat Gezen) ile yaşamaktadır. Gözde bir bekar olan Adil'in Sırrı'dan başka kimsenin bilmediği bir işi daha vardır: Robin Hood'çuluk oynamak. Dizinin ikinci hırsızı Mine de abisinin planladığı soygunları gerçekleştirmektedir. Ama abi kardeşin, Adil kadar asil amaçları yoktur. Hırsız'ın yönetmeni Veli Çelik. Diğer rollerde Betül Şahin, Zafer Ergin, Yavuz Arlısu, Fatoş Sezer, Yeşim Palandüz, Murat Daltaban ve Emine Ün gibi isimler var.

Merhaba New York (TRT1 - Perşembe 23:25)

Tamamen Amerikalı

Çekimleri tamamen ABD'de yapılan dizide macera, komedi ve heyecan doludizgin. Riske girmeden New York sokaklarında dolaşmak için birebir. Aşkın, babasını bulmak için gittiği Amerika'da çok zengin olmuş bir borsa yatırımcısıdır. Bu kadar paraya rağmen son derece cimridir ve yegane arkadaşı Talip ondan sürekli para sızdırmaya çalışmaktadır. Üstelik dikiş tutturmak için dünyanın başkentine gelen tanıdıklar da sürekli onun kapısını çalmaktadır. Güven Kıraç, Atilla Kurşun, Uğur Uğural ve Defne Halman'ın başrollerini paylaştığı diziyi Mevlit Akkaya yönetiyor. Amerikan rüyası görenlerin hikayelerini anlatan dizinin en büyük şanssızlığı geç bir saatte yayına giriyor olması.

Tatlı Hayat (Show TV - Perşembe 22:00)

Türkan Sultan’ın komedyen hali

Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'ın ilk sit-com denemesi. Rol arkadaşı Haluk Bilginer'i Ruşen Abi'den bu yana başka sit-com'larda da izlemiştik. Dizide en alt basamaklardan tırmanarak lüks bir apartmanın zengin işi döşeli dairesine kadar gelmeyi başaran bir çifti canlandırıyorlar. İhsan Yıldırım İstanbul'un birkaç yerinde şubeler açmayı başarmış bir kurutemizleme şirketinin sahibidir. Hayatı boyunca hep bugünü beklemiş, zengin olmanın hayalini kurmuştur. Ama tek istediği zenginlik değildir. O parasıyla saygınlık da almaya çalışmaktadır. İhsan'ın tersine karısı Sevinç son derece mütevazı bir kadındır ve bütün derdi kaynanasıdır. Şoray ve Bilginer'in dışında dizinin başlıca rollerinde Çolpan İlhan, Neco, Emre Altuğ ve Meltem Ören var. Yönetmen Fatih Aksoy ve Birkan Uz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!