Töre şiddetine karşı kadın vekil birliği

Güncelleme Tarihi:

Töre şiddetine karşı kadın vekil birliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 00:00

İktidar ve muhalefet kadın milletvekilleri, kadına yönelik aile içi ve töre şiddetine karşı büyük dayanışma içindeler. Kadın milletvekilleri, bu tür bilgileri hemen Bakan Çubukçu’ya iletiyor, birçok çaresiz kadın kurtarılıyor.

TBMM’de son aylarda ilginç bir işbirliği yaşanmaya başlandı. Farklı partilerden kadın milletvekilleri, "zorla evlendirme, töre ve şiddet" ihbarlarını Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya iletti. Bu çabalara Jandarma ve savcıların işbirliği de eklenince birçok kadının hayatı kurtarıldı.

Töreden yurtdışına kaçış

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, ailesi tarafından töre cinayetine kurban edilmek üzere olan bir kadına yardım için Çubukçu’yu aradı. Kadın, Van’dan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü uzmanları ve jandarma eşliğinde uçakla İstanbul’a getirildi. Bir süre sığınma evinde konuk edilen kadın, uçakla yurt dışındaki akrabalarının yanına gönderildi ve hayatı kurtuldu.

15 yaşında düğün ihbarı

AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van’ın bir köyünde 15 yaşında zorla evlendirilmek istendiği öne sürülen bir kız için yardım istedi. Bakanlık devreye girdi ve kızın ailesi ile görüşüldü. Kızın isteği ile nişanlandığı; ancak nikáh tarihinin henüz belirlenmediği anlaşıldı. Kızla ve ailesi ile yapılan görüşmelerden sonra, "zorlama olmadığı" ortaya çıkarken, düğünün kızın eğitimini bitirmeden yapılmaması için söz alındı. Bakanlık, aileyi izlemeye aldı.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, toplumda "kadına yönelik şiddeti önleme" duyarlılığının sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi. Çubukçu, "Hem kadın milletvekillerinin, hem de kadın örgütlerinin sayısının artması sonucu çok önemli adımlar atılıyor. Bu tür ihbarlar hep kadın milletvekillerinden geliyor. Bu sayede Türkiye’nin dağ köylerinde olup bitenlerden bile haberimiz oluyor. Kkadın milletvekilleri parti ayrımı yapmadan üzerlerine düşenleri yapıyorlar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!