Töre cinayetlerine Meclis araştırması önergesi

Güncelleme Tarihi:

Töre cinayetlerine Meclis araştırması önergesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2004 11:21

AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ve 39 arkadaşı, töre cinayetleri ile ilgili Meclis Araştırması açılması istemiyle önerge verdi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, töre cinayetlerinin acilen çözüm bekleyen bir konu olduğu ifade edildi. “Türkiye'de ortalama 4-5 günde bir töre cinayeti işlendiği düşünülecek olursa, konunun vahameti ve nasıl kangrenleşmiş olduğunun daha iyi görüleceğine işaret edilen” önergede, "Bu yara yıllardır kanamaya devam ediyor. Çünkü meselenin çözümü için ayak sürüdüğümüz ve yeterince istekli davranmadığımız bir gerçektir" denildi.

 

TÜRKİYE BU AYIPTAN KURTULMALI”

 

''Bu bir ayıptır, yüz karasıdır. Türkiye bu ayıptan kurtulmak zorundadır'' denilen önergede, şu görüşlere yer verildi:

Haberin Devamı

  

''Namusumuzu korumak nasıl kutsal bir görevse insanımızın hayatını ve haysiyetini korumak da o kadar kutsal bir görevdir.

  

Töre cinayetleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine (CEDAW) aykırıdır. 1992 yılında alınan CEDAW 19 nolu tavsiye kararına göre devlet, kadınlara karşı üçüncü kişilerin uyguladığı insan hakları ihlallerini önlemekle yükümlüdür. Ayrıca Pekin'de toplanan Birleşmiş Milletler Kadın Konferansı ve Pekin + 5 Sonuç bildirgelerinde taahhütlerimiz bulunmaktadır. Pekin + 5 Bildirgesi, namus suçlarını kadına karşı şiddet kapsamında değerlendirmektedir.

  

Töre cinayetleri ile ilgili hukuki çalışmalar yapılmakla birlikte, meselenin çözümü için sosyo-kültürel çalışmalara ihtiyaç olduğu aşikardır.

  

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır. Bu nedenlerle Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!