Topu sivil topluma atıyoruz aman ’murdar’ etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Topu sivil topluma atıyoruz aman ’murdar’ etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 00:00

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa hazırlama yöntemi ile ilgi tereddütlerin meydana geldiğini berlirterek, STK’lara şöyle seslendi: "Biz anayasa hazırlığını rolantiye aldık. O zaman top sizde. Anayasa değişikliğini gündeme getirenler arasında sizler de varsınız. Bizim yöntemimiz eksikse yanlışsa gelin birlikte nokta koyalım. Bütün sorumluluk sizde. Size açık çek veriyoruz."

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Anayasa hazırlama yöntemi ile ilgi tereddütlerin meydana geldiğini berlirterek, topu sivil toplum kuruluşlarına (STK) attı. Çiçek, "Biz anayasa hazırlıklarını rölüntiye aldık. O zaman top sizde. Geçmişten beri Anayasa değişikliğini gündeme getirenler arasında sizler de varsınız. O zaman biz de size sonuna kadar destek veriyoruz. Bizim yöntemimiz eksikse yanlışsa gelin birlikte nokta koyalım. Bütün sorumuluk sizde. Size açık çek veriyoruz" dedi. TOBB, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, TZOB, TİSK ve TESK’in Anayasa bilgilendirme toplantısı Ankara’da düzenledi. Toplantıya katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terör olaylarının yaşandığı bu günlerde anayasa tartışmalarının talihsizlik olduğunu söyledi. Türkiye’de bilgi kirliliğinin yaşandığına dikkat çeken Çiçek sağlıklı ve doğru bilginin olmadığı yerde kutuplaşma ve kamplaşma olacağını ifade etti. Çiçek, "Bu toplanıtıda Başbakan Yardımıcısı sıfatı ile bulunmuyorum. Çünkü Anayasa hükümetin değil hepimizini işi. Kim istiyorsa katkı sağlar. Halkın oyu ile bizim anayasamız diyeceğimiz anayasamız olacak" dedi.

AKP GETİRMEDİ: "AKP siyasette yokken meslek kuruluşları Anayasa tartışmalarını başlatmış. Anayasa AKP’nin ’gündeme getirdiği konu’ değil, olsa olsa güncellediği konudur" diye konuşan Çiçek 82 Anayasası ile ilgili tartışmaların 82 Anayasası’nın yürürlüğe girmeden başladığını hatırlattı. Çiçek hükümet olarak 82’de başlayan tarıtşmalara nokta koymak istediklerini dile getirirken 82 Anayasası’nın uygulanmaya başlamasından sonra bazı sıkıntıların ortaya çıktığına işaret etti. Çiçek, mevcut anayasanın Türkiye’nin hızlı kakınmasına, yapısal değişimlerine ve reformlarına engel olduğunun sık sık dile getirildiğini kaydetti. Çiçek, bu işi ciddiye aldıklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

KOLAY İŞ DEĞİL: "Yeni Anayasa hazırlamak kolay bir iş değil. Zoru başarmak zorundayız. 82 Anayasası’nın son kullanım tarihi doldu. Hükümet olarak bilimsel değerlendirmelerden sonra kendi değişikliklerimizi kamuoyuna sunacaktık. Sebep nedir bilinmez. AKP hazırladığı için mi yoksa bir kısım insanların anayasanın değişmesini istemediği için mi yönteme itiraz edildi?"

2008’DE BİTİRİN: Çiçek, bazı tereddütler meydana geldiğinin altını çizerek "O zaman top sizde. Anayasa değişikliğini gündeme getiren sizsiniz. O zaman biz de size sonuna kadar destek veriyoruz. Bizim yöntemimiz eksikse yanlışsa gelin birlikte nokta koyalım. Bütün sorumuluk sizde. Size açık çek veriyoruz" diye konuştu. STK’lardan Anayasanın çerçevesinin ve poligon noktasını göstermesini dile getiren Çiçek, hükümetin Anayasa çalışmasını bekletmeye aldığını açıkladı. STK’lardan Anayasa çalışmalarının 2008 içerisinde bitirilmesini isteyen Çiçek işin aceleye getirilmemesi gerektiğini, fakat aynı şekilde uzatılmasının da sakıncaları olacağını belirterek "bu işi de murdar etmemek lazım"dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!