Toptan: Mahkeme'nin alacağı karara saygılıyız

Güncelleme Tarihi:

Toptan: Mahkemenin alacağı karara saygılıyız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 12:01

TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM'nin kararlarının anayasal denetime tabi olduğunu belirterek, “Bu nedenle anayasal denetim yapan bir makamın bu yetkisine gölge düşürecek, onun bu yetkisini önemsemez hale getirecek bir davranış içerisinde olamayız” dedi.

Haberin Devamı

Toptan, Bayrampaşa Belediyesince düzenlenen “Gençtival” etkinliği kapsamındaki “2. Genç Birleşmiş Milletler Toplantısı” öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Anayasa Mahkemesi raportörünün, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğinin iptali veya yok hükmünde sayılması istemiyle açılan davaya ilişkin hazırladığı rapor, davanın ret edileceği şeklinde yorumlandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, Toptan şunları söyledi:
“Söyleyecek bir şey yok. Rutin, bildiğimiz usulüne göre sayın başkan, raportörün verdiği raporu üyelere dağıtacaktır. Sonra makul bir süre içinde Anayasa Mahkemesini toplantıya çağıracak. Anayasa Mahkemesi de bu raporu görüştükten sonra bir karar verecek.”

Köksal Toptan, “Nasıl bir karar çıkacak?” sorusuna karşılık, “Bilmiyorum, ben de merak ediyorum” cevabını verdi.

“Bu davanın sonucu AK Parti hakkında açılan kapatma davasının sonucunu etkiler mi?” sorusu üzerine Toptan, “Ayrı ayrı davalar, etkilemez bence” dedi.

Toptan, “Raportörün raporu, TBMM'nin kararı ile aynı doğrultuda... Bu konuda ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine şunları kaydetti:
“Bunun değerlendirmesini yapmak yanlış. Tabii ki, TBMM'nin kararlarının arkasındayım. Ama sonuç olarak bizim kararlarımız anayasal denetime tabi. Bu nedenle Anayasal denetim yapan bir makamın bu yetkisine gölge düşürecek, onun bu yetkisini önemsemez hale getirecek bir davranış içerisinde olamayız. Kimse olamaz, ben de olamam... Oradan çıkacak karara hepimiz saygılıyız. Ne çıkarsa çıksın...”

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayrampaşa Belediyesinin etkinliğine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine de, “Heyecan verici... Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Bu dünyaya güzel bir mesaj. 115 ülkeden gelen gençlerin, İstanbul'da toplanmış olması bizim için de önemli. İstanbul, medeniyetler kucaklaşmasına, buluşmasına asırlarca ev sahipliği etmiş bir kent. Burada bu toplantının yapılıyor olmasını önemsiyorum. Buradan gençlerin dünyaya önemli mesajlar vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!