Toprak ev yapımına yasak geldi

Güncelleme Tarihi:

Toprak ev yapımına yasak geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 15:00

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, toprak evlerin sıvalarında kullanılan harcın, yörede yaygın olan 'Akciğer kireçlenmesi'ne yol açtığı belirlenince toprak evlerin yapımı yasaklandı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi Belediye Başkanı Hasan Çelebi, bölgede "akciğer kireçlenmesi" hastalığının artmasından sonra, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Yılmaz'ın yaptığı araştırmada, hastalığın, sıvada kullanılan asbest yoğunluğu fazla "Çelpek" adlı harçtan kaynaklandığının belirlendiğini söyledi.

GAP İdaresi'nin de, toprak evlerin sağlığa zararlı olduğunu belirlemesi üzerine yasaklama getirdiklerini anlatan Çelebi, vatandaşın daha ucuza malolduğu için toprak evlere rağbet ettiğini söyledi.

Çelebi, toprak evlerin estetik açıdan kötü bir görüntü sergilediğini ve ilçenin yatay büyümesine neden olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Sıvalarda kullanılan çelpek harcının sağlığa zararlı olduğunun belirlenmesi üzerine bu evlerin yapımını yasakladık. 1985 yılında uygulamaya giren İmar Kanunu da toprak ev yapımına izin vermiyor. Ancak, özellikle kırsal bölgelerde toprak evler kısa sürede inşa edilebiliyor, denetlenebilmesi çok kolay değil. Konu insan sağlığı olduğu için 100 bini aşkın nüfusu bulunan ilçede toprak ev yapılmasınamüsaade etmeyeceğiz."

Haberin Devamı

Kesme karataş üzerine toprak harç sıvanarak yapılan toprak evleringörüntü kirliliği yarattığını ve bunların yerine modern mimariye sahip yeni konutların inşaa edilmesini özendirdiklerini kaydeden Çelebi, Osmanlı döneminden kalma tarihi yapıların da Kültür Bakanlığı'nca restore edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!