Toplumun takımı

Güncelleme Tarihi:

Toplumun takımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 14:43

Gültepe'de bir öğrenim birimi, 30 tıp fakültesi öğrencisine ve 105 minik öğrenciye eğitim bursu, işitme engellilere işitme cihazları, bedensel engellilere tekerlekli sandalye...Bütün bunlar Pfizer Toplum Takımı'nın gerçekleştirdiği projeler. Pfizer çalışanlarından kurulan takım 1998'den beri faaliyet gösteriyor.

Bir şirketin başarısı yalnızca ciro, pazar payı ve kárlılığı ile ölçülmüyor. Toplumun gelişmesi, bilinçlenmesi, eğitim, kültür ve sağlığa yaptığı yatırımlar hem itibarını hem de imajını sağlamlaştırıyor. Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden Pfizer, üç yıl önce kurduğu 'Pfizer Toplum Takımı' projesiyle toplumun yaşam kalitesini yükseltici çalışmalar yapıyor.

Takım, şirketin farklı bölümlerinde görev yapan beş ya da altı gönüllüden oluşuyor. Kuruluş amacı maddi imkanları yetersiz bireylere ulaşmak ve onlara 'temel ihtiyaçlar' olan sağlık ve eğitim hizmetlerini götürmek.

Her yıl üyelerin tavsiyesiyle yeni bir takım oluşturuluyor. Yeni üyeler eski projelerin devamını sağlarken farklı çalışmalara da imza atıyor.

İlk takım 1998'de şirketin Yönetim Kurulu tarafından atama yoluyla belirlenmiş. Ne tür çalışmalara ağırlık verileceğine dair bir 'toplum takımı anayasası' çıkarılmış. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere çevre, kültür ve sosyal aktiviteler alanlarında projeler hazırlama kararı alınmış. Dünya çapındaki Pfizer'ler arasında böyle bir fikir ilk defa kurumsallaştırılmış. Bu nedenle o yıl Uluslararası Pfizer'den 'Toplum Takımı Ödülü' alınmış.

Bu sene dördüncü takım işbaşında. İnsan Kaynakları Müdürü Rıfkı Oran, Medikal Direktör Yardımcısı Çiğdem Dönmez, Hazine Müdürü Ali Orhon, Yeni Ürün Planlama Müdürü Tunç Seler ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Alp Sevindik olmak üzere altı kişiden oluşuyor.

Projeler seçilirken belli kriterler göz önünde bulunduruluyor. Takım bireylerle birebir çalışmıyor. Projelerini vakıflar aracılığıyla gerçekleştiriyor ve okul, hastane gibi kurumlara yardım götürüyor.

Pfizer'in Toplum Takımı için ayırdığı belli bir bütçe var. Ayrıca projeler hem çalışanların hem de Pfizer'in desteğini yanına alıyor. Ali Orhon 'Birebir Destekleme Sistemi'nin bütün dünyada bir Pfizer felsefesi olduğunu belirtiyor:

‘‘Pfizer, çalışanlarının katkıda bulunduğu toplumsal projelerin hepsine, onlarla eşit miktarda yardım sağlıyor. Böylelikle her yardımın miktarı ikiye katlanıyor‘‘.

Çiğdem Dönmez takımın kuruluşundan bugüne kadar birçok proje gerçekleştirildiğini söylüyor: ‘‘Bedensel engelliler için 1999'da 'tekerlekli iskemle temin etme' kampanyası düzenlendi. Yine aynı yıl Türk Eğitim Vakfı (TEV) aracılığıyla 30 tıp öğrencisini okutmak için bir proje başlatıldı. Deprem dolayısıyla özellikle yurt dışından getirilen ilaçlar gerekli yerlere dağıtıldı‘‘.

Bu yıl Tuana Okumaya İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ile ortak bir çalışma yürütülüyor. Toplam 92 Pfizer çalışanı 105 çocuğu kendi maaşlarıyla okutuyor. Çalışanlar yine kendi imkanlarıyla topladıkları parayla muhtaç okullara kitap yardımı yapıyor. Pfizer de birebir destek felsefesi doğrultusunda aynı miktarda maddi katkı sağlıyor.

Bedensel engellilere tekerlekli iskemle sağlama projesi devam ediyor. Bu yıl Sakatlar Günü'nde Çankırı'daki ihtiyaç sahiplerine 60 adet sandalye yardımı yapılmış.

Dönmez, İzmir'de İşitme Engelliler Vakfı vasıtasıyla engelli çocuklara işitme cihazı sağlandığını ve grip aşılarının yapıldığını belirtiyor. İhtiyacın en çok olduğu şehirler belirlenerek hastanelere penisilin bağışı yapılmış.

Malatya Devlet Hastanesi kapsamında hizmet verecek Acil Dahiliye Ünitesi kurulma aşamasında. Bu yılki projelerin çok önemli bir ayağı olan Gültepe Öğrenim Birimi 24 Ekim'den beri öğrencilere okul dışı eğitim veriyor.

Toplum Takımı'nın çalışmaları gelecek yıl Pfizer Foundation adlı vakıf tarafından maddi olarak desteklenecek. Ali Orhon, vakfa, gelecek yıl için iki projeyle başvurduklarını ve kabul geldiğini söylüyor. Pfizer Foundation 50 bin dolarlık bir yardım yapacak: ‘‘Kabul gelen projelerden birincisi TEGV'le birlikte yeni bir öğrenim birimi daha açmak. İkincisi ise daha önce yapılan 30 tıp öğrencisinin okutulması projesinin tekrarı. Böylece toplam 60 öğrenci altı yıl boyunca okutulmuş olacak‘‘.

‘Eğitim Cenneti’

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Pfizer Toplum Takımı ortaklığında Gültepeli öğrenciler yeni bir öğrenim birimi kazandı.

Gültepe Öğrenim Birimi, Pfizer çalışanlarının maddi desteğiyle 24 Ekim 2001'den beri hizmet veriyor.

Burada 7-16 yaş arasındaki 300 öğrenci okul saatleri dışında eğitmenler gözetiminde çeşitli aktiviteler yapıyor.

Birim İngilizce, bilgisayar, yaratıcı drama, düşünsel oyunlar ve kütüphane olmak üzere beş sınıftan oluşuyor. Pfizer çalışanları ve yakınları gönüllü eğitmenlik yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!