Toplu sünnete yasak

Güncelleme Tarihi:

Toplu sünnete yasak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, pek çok sakatlığa neden olan toplu sünnetleri kontrol altına alıyor. Bakan Özsoy, hijyenik olmayan koşullarda yapılan sünnetlerin AIDS, hepatit gibi öldürücü ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olduğunu belirterek, bu konuda yönetmelik hazırlandığını bildirdi.

Siyasi gösteriye dönen toplu sünnet törenleri zapturapt altına alınacak.

Sağlık Bakanlığı, bulaşıcı hastalıklar, işeme güçlüğü, erken boşalma, organ sakatlanması gibi sonuçlar doğuran toplu sünnetleri sıkı kurallara bağlamak için yönetmelik hazırlıyor.

Sağlık Bakanı İbrahim Özsoy, hijyenik olmayan şartlarda aceleyle yapılan törensel sünnetler ve geleneksel yöntemlerle köy meydanlarında, kahvelerde yapılan sünnetlerin AIDS, hepatit gibi öldürücü hastalıkların yayılmasına neden olduğunu belirtti. Özsoy, ‘‘365 gün sünnet yapacak, teknolojik olarak yeterli temiz sünnet mekanlarını tespit edeceğiz. Yanlış ve riskli sünnetleri ise bir yandan bilgilendirme ve eğitim, diğer yandan da yasal düzenlemelerle önleyeceğiz’’ diye konuştu.

Çoğu zaman bulaşıcı hastalıkların yayılması ve cinsel organların sakatlanmasıyla sonuçlanan toplu sünnetleri ortadan kaldıracak yönetmelik düzenlemesi kararında, Hürriyet'te yayınlanan ‘Sünnet Üstü Siyaset’ dizisi etkili oldu. Özsoy ve Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Sedat Ünal, Hürriyet'in yayınının sorunu gündeme getirdiğini belirttiler. Kendisi de ürolog olan ve yüzlerce sünnet gerçekleştiren Ünal, yönetmelikte, her çocuğun sünneti için ayrı steril seti zorunlu tutacaklarını, aynı bıçak veya neşterle birden fazla çocuğun sünnet edilmesinin önleneceğini kaydetti. Ünal, Sağlık personelini eğiterek, sağlık ocaklarında sünnet yapılmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!