Toplu alana aynı tabancayı 600 YTL’den satabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Toplu alana aynı tabancayı 600 YTL’den satabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 00:00

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün bakan arkadaşlarına veda hediyesi olarak verdiği Yavuz 16 marka tabancaların fiyatı MKEK’de 1.600 YTL’den başlarken, silahların üreticisi Girsan, 600 YTL’lik fiyata destek verdi. Girsan’ın Genel Müdürü Murat Cürgül, "Toplu alım yapacağım diyene daha düşük fiyattan silah satarız. Paraya sıkıştığımızda MKEK’ye de ucuza veririz, onlar da ona göre fatura keser" diye konuştu.

Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün 22 Temmuz seçimlerinin hemen ertesinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, bakan arkadaşlarına veda hediyesi olarak tabanca vermesi, hediye seçiminden faturayı kimin ödediğine kadar pek çok soruyu gündeme getirdi. Bakan Gönül’ün Girsan-MKEK ortak yapımı olan ve tamamen yerli üretim "Yavuz 16 Standart" model tabancaları kampanya fiyatı ile tanesi 600 YTL’den satın aldığını açıklaması da, "En ucuzu 1.630 YTL olan bu tabancaları Bakan nasıl bu fiyata alabiliyor" sorusunu gündeme getirdi. Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yetkilileri, Bakan’ın satın aldığı silahlara ilişkin sorulara, "Biz Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşuz, bize değil onlara sorun" yanıtını verirken, Yavuz 16’ların üreticisi Girsan’dan Gönül’e destek geldi.

Haberin Devamı

YAVUZ 16 MKEK İLE ORTAK ÜRETİLİYOR: Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında KOSGEB desteği ile kurulan ve bugün Giresun’da bir aile şirketi olarak faaliyet gösteren Girsan’ın, Türkiye’de tabanca üreten 8 firmadan biri olduğunu belirten Genel Müdür Murat Cürgül, şu bilgileri verdi: "Yavuz 16 bizim kendi markamız. Bunları MKEK ile birlikte üretiyoruz. MKEK bize sipariş verir, biz üretimimizi yaparız, silahlar üzerinde MKEK damgası ile birlikte satılır. Biz bir anlamda fason üreticiyiz. Yavuz 16 devletin kendi ismini verdiği, logosunu koyduğu bir silah."

SIKIŞIRSAK İNDİRİM YAPARIZ: MKEK’in sitesinde en ucuz Yavuz 16’nın fiyatı 1.630 YTL iken

/images/100/0x0/55eafb93f018fbb8f8a35376
Bakan Gönül’ün bunları nasıl 600 YTL’ye alabildiği sorusuna ise Cürgül, giyim ve ayakkabıda yapılan indirimleri örnek gösterdi. "Diğer sektörlerde olduğu gibi silahta da kampanya yapılıyor mu" sorumuza Cürgül, şu yanıtı verdi: "Evet, silahta da kampanya yapılır. Silah üreticileri de zaman zaman, ürettiği silahların fiyatında indirime gider. Eğer paraya sıkışmışsam, stoklarımda da yeterince malım varsa giderim MKEK’e, bu silahları şu fiyattan satmak istiyorum derim. MKE’ye kampanya fiyatı ile silahı veririm. O da ona göre satışını yapar."

Haberin Devamı

PARAM OLSA HEDİYE EDERİM: "Benim de param olsa, ben de arkadaşlarıma silah hediye ederim" diyen Cürgül, "MKEK’in sitesinde herhangi bir kampanya duyurusu yer almıyor ama herhangi bir vatandaş da başvursa bu kampanyalardan yararlanabilir mi" sorusunu ise şöyle cevaplandırdı: "Silah almanın bazı koşulları var, önce bu koşulların yerine getirilmesi lazım. Ama öyle bir silah alana da indirim yapılmaz. Ama zaman zaman şirketler bize başvurur. Bizim kendi adımıza da ürettiğimiz silahlar var, üzerinde MKEK logosu olmayan. Bir firma başvurur, mesela 300 tane alacağım derse ona göre pazarlığımızı yaparız. Gerekli işlemlerden sonra, o firma silahları indirimli olarak alır."

Haberin Devamı

Gönül 37 bin yerine 13.8 bin YTL ödedi

AÇIKLAMALARDAN yola çıkılarak yapılan hesaba göre, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 23 bakan arkadaşına hediye ettiği Yavuz 16’lısı için (terim böyle kullanılıyor) için tanesi 600 YTL’den 13 bin 800 YTL ödedi. MKEK’in internet sitesinde "Satışa hazır yerli silahlar" bölümünde ise Yavuz 16’ların fiyatı 1.630 YTL’den başlayıp, üzerindeki gravüre, altın kaplamasına göre 3.015 YTL’ye kadar çıkıyor. Gönül, tabancaları 600 YTL’lik kampanya yerine, bu fiyatlardan alsaydı en az 37 bin 490 YTL ödemesi gerekecekti.

Fadime’nin kendisine Marilyn Monroe demesi gibi bir durum

GİRSAN Genel Müdürü Murat Cürgül, Bakan Vecdi Gönül’ün silahları hediye etmesiyle gündeme gelen sorulardan daha çok, tabancaların "Sarsılmaz’ın üretimi" diye lanse edilmesine içerlemiş durumda. Başlangıçta sorularımızı yanıtlamak istemeyen Cürgül, "Biz başından beri işin dışında durduk, müdahale etmedik. Bizim işimiz değil" derken, Sarsılmaz’ın hediyeleri sahiplenmesinin ise yanlış olduğunu vurguladı. "Bu iş Emine’nin, Fadime’nin çıkıp resminin altına ben Marilyn Monroe’yum diye yazması gibi bir şey. Reklamını yapacaksan da doğru yapacaksın" diyen Cürgül, "Bakan Gönül’ün sizin silahlarınızı tercih etmesinden gurur duydunuz mu" sorusu üzerine de "Bizim silahlarımızı dünya tercih ediyor. MKE vasıtasıyla 8-10 ülkeye ihracat yapıyoruz. Elbette bu iş bizim gururumuz ama çıkıp bu işin reklamını yapmayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Özal’ın verdiği destekle kuruldu

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün tabancalarını tercih ettiği Girsan Silah Sanayi, 1992 yılında Turgut Özal’ın Karadeniz’deki silah ustalarını bir araya getirmek için ortaya koyduğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında Giresun’da kuruldu. Projesi MKEK tarafından çizilen 9X19 mm mermi atan 15+1 kapasiteli şarjöre sahip Yavuz 16 Regard ile imalata başlayan Girsan, 1997 yılından itibaren seri üretime geçti. Başlangıçta 10 ortaklı bir şirket olan Girsan bugün bir aile şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 200 kadar personeliyle yılda 30-35 bin adet yıllık kapasitesi bulunan Girsan’ın Yavuz 16’lısını tercih eden kurumlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatı da yer alıyor. Şirket, Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan firma, Yavuz 16’yı "Sıradan değil, aklın ve emeğin, sabrın ve teknolojiinin son ürünü" olarak tanıtıyor.

Her tabancaya ayrı fatura gerekiyor

PROSEDÜRE göre, faturanın silah hediye edilse bile, silahı bulunduracak ya da taşıyacak kişi adına kesilmesi gerekiyor. Yani buna göre Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, aralarında Başbakan’ın da bulunduğu 23 bakan adına tek tek fatura almış olmalı. Bu arada mevcut mevzuata göre ruhsat işlemlerinin ayrı ayrı yapılması ve ona göre de harç ödenmesi gerekiyor. Harç miktarları ise halen, 5 yıllığına bulundurmada 526 YTL 30 Ykr, taşımada da ise 1.645 YTL olarak uygulanıyor. Bu durumda tabancalar 600 YTL’lik bir tabancının maliyeti, ruhsat türüne göre 1.126 YTL ya da 2.245’yi buluyor. Ancak  silahlar "hediye" olarak değerlendirildiğinde, bulundurma ruhsatı veriliyor.

Haberin Devamı

Yavuz 16’nın özellikleri

Kalibre: 9 mm. X 19 parabellum

Sistem: Kısa geri tepmeli

Ateşleme: Yarı otomatik çift hareketli

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!