Topçu'ya DYP’den otoyol gensorusu

Güncelleme Tarihi:

Topçuya DYP’den otoyol gensorusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Refahyol ortaklarının hükümeti gensoru önergeleriyle sıkıştırma eylemi sürüyor. RP'den sonra DYP de, dün TBMM Başkanlığı'na, Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu hakkında Karadeniz karayolu ihalesinde usulsüzlük yaptığı ve devleti 255 milyon dolar zarara soktuğu gerekçesiyle gensoru önergesi verdi. DYP Grup Başkanvekili Turan Güven, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün açtığı ihalenin, önceden belirlenen ve kendilerine yakın olan firmalara davet mektubu gönderilerek, yasalara aykırı biçimde gerçekleştirildiğini öne sürdü. İhaleye ilişkin 29 Eylül 1997 tarih ve 20849 sayı ile Ankara 7. Noterliği'nce yapılan tespitle işin adı ve hangi firmaların üzerinde kalacağının belirlendiğini söyleyen Güven, şu iddiaları sıraladı:

‘‘Çayeli-Hopa 274 milyon dolar ihale bedeli bu inşaatın ANAP'ın kasası olarak bilinen Cengiz İnşaatın sahibi Mehmet Cengiz'e verileceği, diğer ihalelerin de ANAP'lı Polat İnşaat, Özışık ve diğer ANAP'lı iki inşaat şirketine verileceği ihaleden önce kendi aralarında anlaşarak gerçekleştirmiştir. 30 Eylül 1997 ile 2 Ekim 1997 tarihleri arasında yapılan bütün ihaleler ihbarda belirtilen ve noterlikçe resmileştirilen şahıs ve kuruluşlara yine önceden belirtilen miktarlar üzerinden ihale edildi ve bu şekilde devlet 255 milyon dolar zarara sokuldu.’’

Güven, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Karadeniz yol yapımlarına ilişkin verilecek bir gensoru önergesine karşı çıkmayacakları açıklamasına da dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!