Topbaş: Metrobüse zam tepkileri haklı

Güncelleme Tarihi:

Topbaş: Metrobüse zam tepkileri haklı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2009 16:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüse yapılan zamma yönelik tepkilerin haklı olduğunu ancak kaynak oluşturmak zorunda olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Edirnekapı Garajı'nda İETT Avrupa yakası personeli ile bayramlaştı.

Burada toplanan çalışanlarla tek tek bayramlaşan Topbaş'a çocuklar da yoğun ilgi gösterdi.Başkan Topbaş elini öpen çocuklara 10'ar lira harçlık verdi.

TOPBAŞ SORULARI YANITLADI

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, yeni tramvaylara ilişkin şunları söyledi; "İstanbul hizmete doymuyor. Gerçi bütün metropollerde böyle. New York metrosu yetmiyorsa, Tokya'da trafik ile ilgili problemler yaşanıyorsa İstanbul'da da tabi ki yaşanacak... Biz bunu rahatlatmak amacıyla bir dizi yatırımlarımız devam ediyor. Yeni tramvaylarımız da tabii ki şehre yetmeyecek.2010 yılı itibari ile yeni metro hatları sokacağız. Deneme sürüşleri ile tramvaylarımız hizmete başlayacak. İstanbul’daki toplu taşıt kullanma oranı artıyor. Sevindirici olan şu; İstanbul'da günde toplu taşıma aracı kullanan insan sayısı yaklaşık 14 milyon. Sadece metrobüs 700 binin üzerinde insan taşıyor. Biz en büyük yatırımımızı ulaşıma ayırdık. Ayın 5'in ağırlıklı olarak Üsküdar- Haliç arası çalışacak iki gemi sefere çıkacak, bir gemimizde denize indirilecek."

Haberin Devamı

"ZAMA GÖSTERİLEN TEPKİLER HAKLI ANCAK..."

Metrobüs'e yapılan zammın hatırlatılması üzerine Topbaş,"Vatandaş, öğrenci tepkisinde haklıdır. Kendine göre bir bütçeleri var çünkü.Biz zam konusunda çok hassas davrandık.Mümkün mertebe yapmamaya çalıştık ama kurum zarar ediyor .Ayda 11 , 12 milyon civarında zarar eden bir kurum var.Çalışanların ücretlerindeki gecikmeleri ortadan kaldırmak için kaynaklar oluşturmak zorundayız.Belediye bütçesinden zaman zaman aktarıyoruz ama yeterli olmuyor.Bizim metrobüse yaptığımızı zam olarak değerlendirmemek lazım.Evet bir artış var.Ama bu hat 42 km bir hat.Bu hat diğer şehirlerden çok daha ucuz.Kısa mesafede kullananlar için fazla gelebilir. Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye giderken 2 lira ödeyen var, 5 durak içinde iki lira ödeyen var. İşte bunları düzenlemek için çalışıyoruz. Yeni sistemler yaptırıyoruz.Geçtiği durak sayısı kadar bir bedel ödeyebilsin, diğerini geri alsın diye.Böyle bir sistem geliştiriyoruz.Bizim bütçemiz İstanbulluların parası.Kendi iş hayatımda göstermediğim kadar hassasiyet gösteriyorum.Bu para emanet bir para...Bütçemiz şehrin nüfusuna baktığımızda fazla değil.Moskova ile aramızda 3 kat bütçe farkı var mesela."diye konuştu.

Haberin Devamı

İETT ARAZİSİNİN DUBAİLİLERE SATIŞI

"İETT arazisi ile ilgili Dubaililerin projesi ne durumda?" şeklindeki bir soruya Başkan Topbaş,"İETT arsası, belediyenin kasasına ulaşımda kullanmak üzere bir kaynak olarak düşündüğü alan. İki yıl önce eski rakamla 1 katrilyon 156 trilyon girmesi gerekiyordu. Bu para girmediğine göre kim kar da kim zararda? Buna mani olanlar düşünsün.Bu para ile bir takım sıkıntılar ortadan kalkmış olacaktı.Bu parayı biz kasamıza sokmalıyız.Biz o arsanın değerlendirmesini mutlaka yapacağız.O şirket tamamen yok olmadı.Belki şirket tekrar devam edebilir.Biz oradaki Danıştay'ın imar ile ilgili vermiş olduğu kararı düzenleyecek yeni imar çalışması yapacağız."diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

KURBAN KESİM MANZALARI

Kadir Topbaş, kurban kesiminde yaşanan manzaraların hatırlatılması üzerine, "Biz kesim alanları oluşturduk ama maalesef bu yerler istediğimiz yoğunlukta kullanılmadı.Belki ücret tarifesi etkili olmuştur.Bu tarifeyi yeniden düzenleyeceğiz.Bu yerlerin istediğimiz oranda çalışmadığını gördük.İkazlar yapılıyor.Her fert bu şehre yakışır davranmalı.Artık bizim kendi alışkanlıklarımıza göre hareket etme lüksümüz yok.Kurbanların 4 gün kesilebilecek olmasına rağmen, vatandaşların 1. günün ilk saatlerine sıkıştırmak sureti ile bu kesimleri yaptığı için de sıkıntılar ortaya çıkmaktadır.Cezalar tabiki bir miktar caydırıcı ancak burada cezadan öte bir mantığın, davranış biçiminin oluşması lazım."şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA İKRAM EDEN ÇOCUKLA ŞAKALAŞTI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, minik bir çocuğun çikolata ikramı üzerine keyifli anlar yaşadı.Minik çocuğu 'Kaç tane alabilirim?" diye soran Topbaş, çocuğun 'Bir tane alabilirsiniz' diye yanıt vermesi üzerine kahkaha attı.Başkan Topbaş buradaki programın ardından garajda bekleyen metrobüse binerek Hasanpaşa garajına gitti. Başkan Topbaş'ın metrobüse binerek akbil bastığı görüldü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!