Topbaş: 'İstanbul metrosunu çözün' diyeceğim

Güncelleme Tarihi:

Topbaş: İstanbul metrosunu çözün diyeceğim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2006 14:29

İstanbul'un trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 8 Aralık Cuma günü toplantı yapacak.

Haberin Devamı

Toplantıya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin kendi kaynakları ile metroyu çözmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Atina Metrosu'nu Avrupa Birliği'nin yaptırdığını, İstanbul'un kendi bütçesinden metroyu yapabilmesinin çok uzun yıllar alacağını vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:

“İstanbul'un bu taleplerini değerlendirmek ve ilgili bakanlarla müştereken, onların da sorumluluk alanında İstanbul'a biraz daha fazla eğilmelerini ve bize de destek olmaları arzusuyla Cuma günü bu toplantı yapılacak. Benim özellikle talebim şu olacak. Ulaştırma Bakanlığımızdan, 'Metroları size verelim. İstanbul'un metrosunu siz çözün' diyeceğim. Gişelerin ötelenmesini, trafiğin yönetim ve denetimini isteyeceğim.”

Haberin Devamı

Topbaş, şu anda büyükşehir belediyesi ekiplerinin Londra ve Almanya'da trafikle ilgili çalışmaları yerinde incelediklerini anlattı.

İstanbul'da Bağdat ve Vatan caddelerinde kameralar aracılığıyla trafik denetimi yapıldığını, bu yetkinin kendilerine verilmesini arzu ettiklerini ifade eden Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü trafik ekiplerinin yetersiz olduğunu, kentin nüfusu ile orantılı trafik görevlisi bulunmadığını belirtti.

Topbaş, IMF'nin kamuda yeni kadro alınmasına izin vermediğine işaret ederek, bu nedenle İstanbul'da farklı yöntemlerle bu sorunu çözebileceklerini söyledi. Topbaş, bunların yanı sıra ulaşım sorunu ile ilgili başka nelerin yapılabileceğinin de toplantıda tartışılacağını bildirdi.

Topbaş, “Hangi metro hatlarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmasının istendiği” yönündeki bir soru üzerine de şu karşılığı verdi:

“Mevcut bütün metro hatlarını vermek istiyoruz. Arzu ederlerse, çalışır durumdaki metroyu da verebiliriz. İnşaatı devam eden ve İstanbul'a 500 kilometre metro yapmak için projelendirdiğimiz ne kadar metro hattı varsa, doğrusu devletin bunun alıp yapmasıdır. Çünkü bize borçlanma yetkisi vermiyor. Bizim bunu kendi kaynaklarımızla yapma imkanımız yok. Bunun bir şekliyle çözümlenmesi lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!